No Guts No Glory - Voedingsinterventie/dieetstudie voor mensen met een hersenaandoening

De No Guts No Glory voedingsinterventie is een studie waarin we onderzoeken of het verbeteren van de darmgezondheid door gezonde voeding een gunstig effect heeft op 4 veelvoorkomende hersenaandoeningen. Deze zijn schizofrenie-spectrum stoornissen, bipolaire stoornis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Waarom doen we dit onderzoek?

In de darm zitten veel zenuwcellen, die dezelfde afwijkingen kunnen vertonen als zenuwcellen in de hersenen. Een eenzijdige darmflora ontregelt het afweersysteem en de communicatie tussen hersencellen, waardoor de hersenen niet optimaal functioneren.

Er zijn aanwijzingen dat processen in de darmen effect hebben op veelvoorkomende hersenaandoeningen zoals schizofrenie-spectrum stoornis, bipolaire stoornis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Een gezond voedingspatroon draagt bij aan gezonde darmen, wat er mogelijk voor zorgt dat de klachten die verband houden met de hersenen afnemen. Dit project onderzoekt of een ontstekingsremmend voedingspatroon bijdraagt aan uw darmgezondheid, algemeen functioneren, denkvermogen, welbevinden en ziekte-specifieke symptomen.

​​​​Doel van het onderzoek

Het doel van ons onderzoek is onderzoeken of gezonde voeding zorgt voor beter functioneren en welbevinden. Door de darmgezondheid van mensen met een hersenaandoening te verbeteren, verwachten we op een veilige manier hun functioneren, denkvermogen en welbevinden te verbeteren, de ernst van de symptomen te verminderen, en de algemene gezondheid te bevorderen.

Opzet van de studie

Bij dit project krijgen 100 deelnemers gedurende 12 weken gratis voedingsboxen aan huis bezorgd. In deze studie vergelijken wij de effecten van de gezonde voeding met uw huidige voedingspatroon. 
De deelnemers worden verdeeld over 2 groepen: 

  • Groep 1: start direct met het gezonde voedingspatroon
  • Groep 2: start na 9 maanden met het gezonde voedingspatroon 

U weet van tevoren niet in welke groep u zit, maar u krijgt altijd het voedingspatroon!

De duur van het volgen van het voedingspatroon is 12 weken, de totale duur van de studie is 15 maanden. In deze periode komen wij 6 keer bij de deelnemer aan huis voor het afnemen van verschillende vragenlijsten, bloed en verzameling van ontlasting.  

Hoe ziet het voedingspatroon eruit? 

Zodra u start met het voedingspatroon krijgt u gedurende 12 weken elke week een gratis voedingsbox aan huis. Deze box bestaat uit gezonde voedingsmiddelen, die door ons voedingsteam zijn geselecteerd omdat ze ontsteking in de darm en in het lichaam verminderen. Voorbeelden zijn: volkorenbrood, gefermenteerde melkproducten, vis, verschillende soorten groente, noten en bessen. De box bevat voor 7 dagen alle voedingsproducten voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes. De avondmaaltijden worden ondersteund met heerlijke gemakkelijke recepten en kookvideo’s.

Verder komt er elke week een voedingscoach aan huis om u te coachen tijdens het volgen van ons gezonde voedingspatroon. Tot slot is het goed om te weten dat het een volwaardig voedingspatroon is, het heeft niet als doel om af te vallen! 

Wat doen we met de resultaten?

De resultaten worden verwerkt in wetenschappelijke artikelen. De leukste en belangrijkste resultaten delen wij met u in de nieuwsbrief die u 4 keer per jaar ontvangt. In deze fase van het onderzoek zijn we nog druk bezig met het starten van de studie om data te verzamelen. De komende jaren verwachten wij steeds meer resultaten te kunnen publiceren.

Wilt u meedoen?

Dat kan, als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U woont in Groningen, Drenthe of Friesland.
  • U bent tussen de 18 en 80 jaar oud.
  • U heeft een van de 4 hersenaandoeningen (schizofrenie-spectrum stoornis, bipolaire stoornis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson).
  • U bent bereid gedurende 12 weken uitsluitend van de voedingsboxen te eten. U kunt dus niet meedoen als u al een bepaald dieet (op medisch voorschrift) volgt.

Wilt u meer informatie of twijfelt u of u kunt deelnemen, neem dan contact op met de onderzoekers via: [email protected]

Onderzoeksteam

Er werken achter de schermen continu veel mensen mee aan de No Guts No Glory studie. Zo zijn er de onderzoekers van het UMCG, maar ook vele stagiairs die helpen bij het onderzoek en de praktische werkzaamheden.
Het onderzoeksteam van No Guts No Glory bestaat uit: 

Extra informatie

Nieuwsbrief

Via de 3-maandelijkse nieuwsbrieven en deze website houden wij u op de hoogte van het verdere beloop van dit project. De eerste nieuwsbrief is verschenen in juli 2021. Wilt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Nieuws

In oktober 2020 heeft prof.dr. Iris Sommer de jubileumprijs van de Hersenstichting gewonnen. Met de toekenning van 1 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek gaan wij onderzoeken of het verbeteren van de darmgezondheid een gunstig effect heeft op vier veelvoorkomende hersenaandoeningen.

Wij zijn geïnteresseerd in schizofrenie, bipolaire stoornis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. 

Ervaringsdeskundigen van Anoiksis, PlusMinus, Alzheimer Nederland en Parkinson Vereniging hebben mee gewerkt aan dit plan. Zij blijven gedurende het project een belangrijke rol spelen in  communicatie, het bewaken van de belasting van deelnemers en het beoordelen en bijsturen van het project.

Meer informatie over waarom de hersenstichting dit onderzoek steunt

Contact

Heeft u vragen over dit onderzoek of wilt u meedoen? Vraag uw behandelaar of stuur een mail naar Sophie van Zonneveld, coördinerend onderzoeker van dit project.