Röntgenfoto van de borst (mammografie)

Een mammografie is een röntgenfoto van de borst. Op de foto's kunnen we vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel in de borst zien. Ook kunnen we zien of er afwijkingen zijn.

We maken een mammografie om te zien of u borstkanker heeft of niet.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. We kunnen de afspraak het beste één week ná uw menstruatie plannen. Uw borsten zijn dan het minst gevoelig.

  Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit voor het onderzoek door aan de afdeling Radiologie, bel naar (050) 361 23 05. Borstklierweefsel is namelijk gezwollen als u zwanger bent of borstvoeding geeft. De röntgenfoto’s zijn dan moeilijker te beoordelen.

  Ongeboren kinderen kunnen gevoelig zijn voor röntgenstraling. Als u zwanger bent, is het soms beter om het onderzoek uit te stellen of om een ander onderzoek te doen. Bijvoorbeeld een echografie of een tomosynthese.

 2. Voor een mammografie gaat u naar de polikliniek Radiologie.

 3. U krijgt eerst uitleg over het onderzoek. Daarna kleedt u zich van boven uit. Uw borst komt tussen 2 plastic platen. Deze platen drukken uw borst voor elke foto ongeveer 7 seconden stevig samen. Dit kan pijn doen.

  Van elke borst maken we 2 röntgenfoto’s: 1 van boven naar beneden en 1 van schuin opzij. Na elke opname laten de plastic platen automatisch los. Voor de volgende foto wordt uw borst dan weer 7 seconden samengedrukt. In totaal maken we 4 opnames.

  Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Soms krijgt u daarna nog een tomosynthese en een echografie.

 4. U kunt na een mammografie gewoon naar huis. U hoeft niet bepaalde dingen te doen of te laten.

 5. De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 2 werkdagen van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Veiligheid van het onderzoek

Een mammografie is een veilig onderzoek. Het onderzoek is ook niet schadelijk voor een ongeboren kind. Vertel het de radioloog wel als u zwanger bent of zou kunnen zijn.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na uitgebreid overleg in het behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Radiologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.