Tomosynthese: driedimensionale foto's van de binnenkant van de borst

Bij een tomosynthese maken we driedimensionale foto’s van de binnenkant van uw borst. De tomosynthesefoto’s maken weefsellagen die over elkaar heen liggen zichtbaar, zodat mogelijke afwijkingen beter te zien zijn.

Een tomosynthese is vaak een extra onderzoek naast de mammografie. We doen dit onderzoek om te kijken of u borstkanker heeft of niet.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. We kunnen de afspraak het beste één week ná uw menstruatie plannen. De borsten zijn dan het minst gevoelig.

  Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meld dit dan voor het onderzoek aan de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 23 05. Borstklierweefsel is namelijk gezwollen als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Hierdoor zijn röntgenfoto’s moeilijker te beoordelen. Soms adviseert uw arts het onderzoek uit te stellen, omdat ongeboren kinderen gevoelig zijn voor röntgenstraling. Soms maken we een echografie in plaats van een mammografie en tomosynthese.

 2. Voor een tomosynthese gaat u naar de polikliniek Radiologie.

 3. Na een mammografie maken we een extra, driedimensionale röntgenfoto. U krijgt eerst uitleg over het onderzoek. Daarna kleedt u zich van boven uit. Uw borst komt tussen de 2 plastic platen van het röntgenapparaat. Deze platen voelen koud aan en drukken uw borst voor iedere foto ongeveer 25 seconden stevig samen. Dit kan pijnlijk zijn.

  De MBB-er maakt van iedere borst 2 foto’s: 1 van boven naar beneden en 1 van opzij. Het apparaat draait tijdens het maken van de opname. Na elke opname laten de plastic platen automatisch los. Voor de volgende foto wordt uw borst weer 25 seconden samengedrukt. In totaal maakt de MBB-er zo 4 opnamen.

  Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

 4. U kunt na een tomosynthese gewoon naar huis. U hoeft niet bepaalde dingen te doen of te laten.

 5. De uitslag van het onderzoek krijgt u tegelijkertijd met de uitslag van de mammografie van uw arts. Meestal is dit binnen 2 werkdagen, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Veiligheid van het onderzoek

Een tomosynthese is een veilig onderzoek. Het onderzoek is ook niet schadelijk voor een ongeboren kind. Vertel het de radioloog wel als u zwanger bent of zou kunnen zijn.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na uitgebreid overleg in het behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Radiologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.