Klompvoet: behandeling

Niet alle klompvoeten zijn even ernstig, maar de behandeling ervan is de eerste 4 jaar voor bijna alle kinderen gelijk.

In Nederland behandelen we klompvoeten met de Ponseti-methode. Bij deze behandeling leggen we gips aan om de klompvoet in de goede stand te krijgen. De behandeling start snel na de geboorte. Het liefst binnen 2 dagen en uiterlijk binnen 1 week.

Doel van de behandeling

De behandeling is bedoeld om ervoor te zorgen dat de voet weer zo goed mogelijk werkt. Zodat het kind er geen pijn aan heeft en zo normaal mogelijk kan lopen en rennen. Een ander doel van de behandeling is dat het kind normale schoenen kan dragen.

Eerste afspraak na de geboorte

Tijdens de eerste afspraak bekijken we of je kind inderdaad een klompvoet heeft. Als dat zo is, krijgt je kind meteen gips. Tijdens de behandeling met gips heeft je kind elke week een afspraak op de polikliniek. We spreken af wanneer jullie weer naar het ziekenhuis komen.

Als je kind geen klompvoet heeft, bespreken we of er nog behandeling of controles nodig zijn.

Mogelijke behandelingen

Het behandelplan van het kind bestaat meestal uit de volgende behandelingen: 

 • De behandeling van de klompvoet start met gips. Dit duurt meestal 4-8 weken. Elke week bewegen we de voet van jouw kind verder in de goede stand. Dit doet geen pijn. Daarna gaan de voet en het been elke week in het gips om de voet in de goede stand te houden.

  Als je op de afspraak komt, halen we eerst het gips eraf. We maken een sleuf met een speciale gipszaag en breken het gips dan open. Dit kan trillen en maakt lawaai, maar het doet geen pijn. Daarna kan je kind even rustig in bad op de gipskamer. Na het bad, leggen we nieuw gips aan. Het is belangrijk dan je kind dan zo ontspannen mogelijk is. We bespreken samen wat het beste werkt voor jouw kind.

  Meenemen naar de afspraak

  • een speen en voeding (fles- of borstvoeding)
  • schone kleding die over het gips past, bijvoorbeeld een wijd broekje
  • een grotere maat sokken
  • een handdoek en je eigen badschuim of -olie

  Omdat de voeten van je kind weinig aangeraakt worden, kunnen ze tijdens de behandeling extra gevoelig zijn. Dit gaat na de gipsbehandeling weer over. 

  De eerste 24 uur verliest het gips nog vocht waardoor de temperatuur van je kind kan zakken. Controleer daarom regelmatig de temperatuur van uw kind en houd het kind warm, bijvoorbeeld met een kruik.

  Contact opnemen

  Neem contact op met de gipskamer als het gips te strak zit of afzakt. Controleer regelmatig of het gips nog goed zit door:

  • op de tenen te drukken, deze worden dan eerst wit en kleuren na 3 seconden weer in de de 'normale' kleur
  • erop te letten dat de tenen goed zichtbaar blijven en niet verder in het gips verdwijnen

  We leggen tijdens de afspraak ook uit hoe u het gips moet controleren.

  Neem ook contact op met de Gipskamer als:

  • het gips nat is geworden
  • je kind blijft huilen en je denkt dat het door het gips kan komen
  • huidirritatie door het gips

  Het telefoonnummer van de Gipskamer is (050) 361 28 54. 

 • Als de voet van je kind in een spitsstand staat, kunnen we dit meestal niet verbeteren met een gipsbehandeling. Dit komt omdat de achillespees dan vaak te kort is. We kunnen deze verlengen met een achillespees-verlenging (APV).

  Na het verlengen van de achillespees gaat de voet voor 3 weken in het gips, zodat de achillespees kan genezen.

 • Na de gipsbehandeling en/of de achillespees-verlenging is een behandeling met speciale schoenen nodig. Dit om ervoor te zorgen dat de voet in de goede stand blijft. We noemen deze speciale schoenen 'boots and bar'. Tussen de schoenen zit een verbinding. Dit is een stang waarop beide schoenen vast zitten. De schoen aan de klompvoet staat daarbij naar buiten gedraaid (70 graden). 

  Je kind draagt de speciale schoenen de eerste 3 maanden dag en nacht. Daarna alleen nog tijdens het slapen overdag en 's nachts ('nights and naps'). Je kind draagt de speciale schoenen tot je kind 4 jaar oud is.

 • We bekijken tijdens de controles of de voeten goed groeien. Daardoor ontdekken we een mogelijke terugval of problemen zo snel mogelijk. Dit komt bij ongeveer 10% van de kinderen voor.

  De achillespees kan bijvoorbeeld opnieuw te kort zijn. We kunnen deze dan weer verlengen door de voet opnieuw te behandelen.

  Ook kan de stand van de voet verslechteren. Dit kunnen we behandelen met gips of met een operatie. Welke behandeling het beste is, hangt af van de ernst van verslechtering en van de leeftijd van het kind. 

  Als je kind behoefte heeft aan extra begeleiding van een kinderfysiotherapeut, bespreken we dit tijdens de controle.

  Een klompvoet zal nooit helemaal hetzelfde zijn als een 'gewone' voet. De klompvoet is vaak kleiner en het onderbeen kan iets korter zijn. Ook is het onderbeen vaak iets naar binnen gedraaid en blijft de kuit dunner. 

  Je kind blijft onder controle tot de groei stopt. We zien dan op tijd of er problemen zijn. 

Behandelteam

Alle in klompvoet gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Het team bestaat uit drie kinderorthopeden, een physician assistant en gipsverbandmeesters.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijg je altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met jou wat dit voor jou betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen

Na de behandeling

Na de behandeling van klompvoet kunnen kinderen gewoon sporten. Ook wanneer ze volwassen zijn. Toch zal een klompvoet altijd anders blijven. Deze verschillen hoeven niet voor problemen te zorgen. Als dit wel zo is, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Heb je nog vragen?

Je kunt polikliniek Vorm en Beweging bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 08.00 en 16.30 uur. Je kunt ook een e-mail sturen.