Grote galgangcyste

​​​​Een choledochuscyste is een zeldzame aangeboren verwijding van de galwegen. De oorzaak is onbekend.

Er zijn verschillende typen, waarbij de vorm en de plaats van de cyste de behandeling bepalen. Er worden per jaar in Nederland ca. 4 kinderen geopereerd aan deze uitstulping van de galwegen.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen ontstaan in 80% van de gevallen voor het tiende jaar van een kind. De eerste symptomen zijn enigszins afhankelijk van de leeftijd. Bij jonge kinderen is het eerste symptoom vaak geelzucht, al dan niet gepaard met ontkleurde ‘stopverfachtige’ ontlasting. Deze verschijnselen lijken op die van galwegatresie. Het onderscheid met galwegatresie moet zo snel mogelijk worden gemaakt. Bij galwegatresie is namelijk een operatie op zeer korte termijn nodig, bij een choledochuscyste niet. Oudere kinderen vertonen vaak pijn, koorts, misselijkheid/braken en geelzucht. In ongeveer 3% van de gevallen openbaart een choledochuscyste zich door een scheur van de cyste. Daarbij kan gal in de buikholte lopen, wat leidt tot een buikvliesontsteking. Niet alle choledochuscysten geven klachten zodat we dus niet precies weten hoeveel patiënten er zijn in Nederland met deze aandoening.

Prognose

Over het algemeen is de prognose uitstekend als de diagnose is gesteld voordat er onomkeerbare schade aan de lever of kanker in de galwegen is ontstaan. Na de behandeling blijft uw kind onder controle bij het UMCG Kinderlevercentrum, vaak in samenwerking met het ziekenhuis bij u in de buurt.

UMCG Expertisecentrum voor Aangeboren Galwegafwijkingen

Het UMCG is een expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen op het gebied van aangeboren galwegafwijkingen bij kinderen. Een zeldzame aandoening is een ziekte die minder dan 1 op de 2.000 mensen heeft.

Het ministerie van VWS heeft het UMCG aangewezen als expert in deze zorg.

Heeft u nog vragen?