GOAL-studie

Onderzoek naar het effect van een proactieve zorgplanning (PZP) bij ouderen met geheugenproblemen, die met spoed zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Wat onderzoeken we?

Met de GOAL-studie onderzoeken we het effect van proactieve zorgplanning (PZP). Proactieve zorgplanning houdt in dat we met u en uw naasten bespreken wat uw wensen en voorkeuren zijn voor de zorg die u van ons krijgt. En wat er medisch gezien mogelijk is. Het gaat om de zorg die u nu krijgt, maar ook de zorg die u in de toekomst misschien nodig heeft.

We kijken naar de tevredenheid over de zorg in een periode waarin PZP niet wordt gedaan. Dit noemen we de controleperiode. We vergelijken dit met de periode waarin we samen met u de zorgplanning gestart zijn.

  • Kwetsbare ouderen van 70 jaar en ouder met geheugenproblemen, die met spoed zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het maakt niet uit of u voor het eerst in het UMCG komt, of al eens bent geweest. Als u hieraan voldoet vragen we u of u wilt deelnemen. U kunt zich niet zelf aanmelden.

  • Als u meedoet vullen u en uw naaste op 3 momenten een vragenlijst in: bij opname, 6 maanden na opname en 12 maanden na opname. U krijgt bijvoorbeeld vragen over hoe tevreden u bent over de zorg. Hoe het gaat in uw dagelijks leven. Of hoe het met uw geheugen gaat.

    We vragen voor deze studie om uw toestemming tot het inzien van uw medisch dossier. Zo kunnen we zien van welke zorg u gebruik maakt.

  • De studie is een samenwerking tussen het UMCG en 5 andere ziekenhuizen: Amsterdam AMC, Martini Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en LUMC.

Meer weten?

Vragen over de studie? Neem contact op met projectleider Dr. Pauline de Graeff via het secretariaat Ouderengeneeskunde.