Onderzoek met een eventrecorder

Om te onderzoeken of u een hartritmestoornis heeft, kan het nodig zijn dat u een poosje een eventrecorder gaat dragen.

Zijn er tijdens die periode klachten van het hartritme, dan registreert de eventrecorder dit. Met deze gegevens kan de cardioloog zien of u een ritmestoornis heeft.

Er zijn verschillende uitvoeringen. Het type dat u krijgt, hangt af van uw klachten. De soorten zijn:

  • implanteerbaar recorder

  • event-card

  • looprecorder

Implanteerbaar recorder

De reveal is een recorder die onder de huid wordt geplaatst. Deze registreert continu het hartritme en legt afwijkingen in het ritme vast. In het UMCG wordt de recorder afgelezen. Tijdens een kleine operatie plaatsen we de recorder onder de huid. Voor de implantatie en voor het verwijderen wordt u plaatselijk verdooft.

De implanteerbare recorder wordt alleen gebruikt als de klachten heel weinig voorkomen en de andere eventrecorders geen resultaat hebben opgeleverd.

Event-card

De event-card is een recorder zonder elektrodenplakkers. U drukt deze card op uw huid om een ECG-opname te maken. De card stuurt dit automatisch door naar de medewerkers in het UMCG voor onderzoek.

Looprecorder

Een looprecorder is een recorder die met 2 of 3 elektroden-plakkers op de huid wordt geplakt. Door op de opnametoets te drukken laat u uw hartritme registreren. De recorder registreert dan uw hartritme voor en na het indrukken van de knop. Deze systemen sturen het hartritme in de vorm van een elektrocardiogram (ECG) automatisch naar de analisten in het UMCG. U krijgt hiervoor een mobiele telefoon te leen van ons.

Een eventcard of een looprecorder draagt u meestal 3 tot 4 weken. Als u in deze periode klachten heeft, is het wel belangrijk dat u die doorgeeft.

Het aansluiten van de recorder

Voor het plaatsen van de recorder, maken we een afspraak voor u op de polikliniek Hart en Vaten. U krijgt hiervoor een afspraakbrief. Ook kan het zijn dat een medewerker van de polikliniek u belt om samen een afspraak te maken.

Uitslag van het onderzoek

Na het onderzoek beoordeelt de cardioloog de uitslag. De uitslag wordt daarna met u besproken. Dit kan zowel telefonisch als op de polikliniek gebeuren. Hiervoor krijgt een afspraakbrief thuis gestuurd.

Meer informatie

Voor meer informatie over eventrecorders kunt u tijdens kantooruren bellen naar (050) 361 41 95.

Gerelateerde informatie

Brochure 'Implantatie loop-recorder' (pdf | 158kB)

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Hart en Vaten bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.