Endocarditis: behandeling

Als uit de onderzoeken blijkt dat u inderdaad endocarditis heeft, kijken we hoe we u het beste kunnen behandelen.

Hoe uw behandelplan eruit ziet, hangt af van uw situatie. We kijken bijvoorbeeld naar uw lichamelijke en geestelijke conditie. En of andere organen last hebben van de infectie. Zo weten we precies welke behandeling u aankunt.

Mogelijke behandelingen

De behandeling voor endocarditis is bedoeld om te genezen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • Meestal geven we een behandeling met antibiotica die u via een infuus krijgt. Dit heet ook wel intraveneuze antibiotica. De behandeling duurt meestal 4 tot 6 weken, dat hangt af van het soort bacterie. In die tijd blijft u in het ziekenhuis. Heel soms is het mogelijk om de antibiotica thuis te krijgen. Er komt dan een thuiszorg-verpleegkundige bij u langs.

  • Als we de infectie niet goed kunnen behandelen met antibiotica, bij spoed of als er te veel schade aan het hart is, doen we een hartoperatie. Bijvoorbeeld als een hartklep het niet goed meer doet. We vervangen tijdens de operatie 1 of meer hartkleppen.

Behandelteam

Alle in endocarditis gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Omgaan met emoties

Als u endocarditis heeft, kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel krijgt u veel te verwerken. Angst, onzekerheid, woede en verdriet zijn emoties die daarbij kunnen horen. De ziekte kan ook vragen oproepen als: waarom ik, hoe moet ik verder?

Praten met uw arts, een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger kan u helpen om te gaan met uw vragen en emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Hart en Vaten bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.