Echoscopie tijdens de zwangerschap

Met een echoscopie kunnen we organen in het lichaam goed zien op een beeldscherm. Dit heet ook wel een echografie.

Er zijn verschillende redenen om een echoscopie te maken tijdens de zwangerschap. Zo kunnen we in het begin van uw zwangerschap:

 • of de vrucht in de baarmoeder zit
 • of het hartje klopt (een intacte zwangerschap)
 • of het om een eenling of meerling-zwangerschap gaat
 • hoe lang u zwanger bent
 • of de  baarmoeder en eierstokken er normaal uitzien

Later in de zwangerschap kunnen we met de echo ook zien:

 • hoe uw kind groeit
 • hoeveel vruchtwater u heeft
 • waar de placenta zit
 • hoe de baby ligt
 • of de baby misschien afwijkingen heeft

Inwendig of uitwendig onderzoek

Echoscopisch onderzoek kan uitwendig via de buik doen of inwendig via de vagina. De keus hangt af van de duur van de zwangerschap en de reden voor de echo. Een inwendige echo doen we vaker vroeg in de zwangerschap of als de structuren die we moeten beoordelen te diep in het bekken liggen om via de buikwand goed zichtbaar te zijn. Na de eerste 3 maanden maken we meestal een uitwendige echo.

Doppler-onderzoek

We kunnen via de echo ook een doppler-onderzoek doen. We meten dan de bloedstroom in de navelstreng of in de bloedvaten van moeder of kind. Zo weten we of de placenta goed werkt.

Hoe vaak een echo?

We maken standaard bij elke zwangere een echo rond de 10-12 weken, de termijnecho. Hiermee kunnen we zien hoe lang u zwanger bent. Soms maken we meer echo's. Dit hangt af van hoe uw zwangerschap gaat en de reden waarom u bij ons onder controle bent.

Bij sommige vrouwen doen we ook rond 18-22 een echo, de 20-weken echo. We bekijken hoe de organen van de baby zich ontwikkelen. Het is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt.

 2. Voor de echoscopie gaat u naar de polikliniek Verloskunde.

 3. Uitwendige echoscopie

  Bij een uitwendige echoscopie ligt u op een onderzoeksbank. U kunt uw kleren aanhouden, maar maakt uw onderbuik bloot. U krijgt gel op uw buik om de geluidsgolven goed te laten geleiden. Een uitwendige echoscopie doet geen pijn. Wel kan het drukken op een volle blaas vervelend voelen. Als plat liggen vervelend voelt, kunt u wat meer rechtop zitten.

  Inwendige echoscopie

  Voor een inwendige echoscopie kleed u zich van onderen uit. U ligt u op een onderzoeksbank met een kussen onder uw billen of met uw benen in de beensteunen. De arts brengt met glijmiddel een echosonde in uw vagina. Het inbrengen doet meestal geen pijn.

 4. Na het onderzoek mag u direct naar huis.

 5. U kunt het echo-onderzoek zelf op het beeldscherm volgen. Degene die de echo maakt, geeft tijdens het onderzoek uitleg van de beelden. Het is daarom mogelijk dat deze al tijdens het onderzoek de uitslag met u bespreekt. Wilt u dat niet, dan kunt u dat aangeven.

  De verloskundige of arts krijgt dan de uitslag en bespreekt die met u. Als uw behandelend verloskundige of arts zelf de echo maakt, bespreekt deze de uitslag direct met u.

Veiligheid van het onderzoek

Een echografie is een veilig onderzoek. Het onderzoek is ook niet schadelijk voor een ongeboren kind.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Verloskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.