Echoscopie tijdens de zwangerschap

Met een echoscopie kunnen we organen in het lichaam goed zien op een beeldscherm. Dit heet ook wel een echografie.

Wanneer een echo tijdens de zwangerschap?

Er zijn verschillende redenen voor het maken van een echoscopie tijdens de zwangerschap. Zo kunnen we in het begin van de zwangerschap zien:

 • of de vrucht in de baarmoeder zit
 • of het hartje klopt (een intacte zwangerschap)
 • of het om een eenling of meerling-zwangerschap gaat
 • hoe lang je zwanger bent
 • of de baarmoeder en eierstokken er normaal uitzien

Later in de zwangerschap kunnen we met de echo ook zien:

 • hoe je kind groeit
 • hoeveel vruchtwater je hebt
 • waar de placenta zit
 • hoe de baby ligt
 • of de baby misschien afwijkingen heeft

Inwendig of uitwendig onderzoek

Echoscopisch onderzoek kan uitwendig via de buik of inwendig via de vagina. De keus hangt af van de duur van de zwangerschap en de reden voor de echo. Een inwendige echo doen we vaker vroeg in de zwangerschap of als de structuren die we moeten beoordelen te diep in het bekken liggen om via de buikwand goed zichtbaar te zijn. Na de eerste 3 maanden maken we meestal een uitwendige echo.

Doppler-onderzoek

We kunnen via de echo ook een doppler-onderzoek doen. We meten dan de bloedstroom in de navelstreng of in de bloedvaten van moeder of kind. Zo weten we of de placenta goed werkt.

Hoe vaak een echo?

We maken standaard bij elke zwangere een echo rond de 10-13 weken, de termijnecho. Daarmee kunnen we zien hoe lang je zwanger bent. Soms maken we meer echo's. Dit hangt af van hoe uw zwangerschap gaat en de reden waarom je bij ons onder controle bent.

Bij sommige vrouwen doen we ook rond 18-22 een echo, de 20-weken echo. We bekijken hoe de organen van de baby zich ontwikkelen. Het is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken.

Het onderzoek stap voor stap

 1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe je je op het onderzoek voorbereidt.

 2. Voor de echoscopie ga je naar de polikliniek Verloskunde.

 3. Uitwendige echoscopie

  Bij een uitwendige echoscopie lig je op een onderzoeksbank. Je kunt je kleren aanhouden, maar met je onderbuik bloot. We smeren gel op je buik om de geluidsgolven goed te laten geleiden. Een uitwendige echoscopie doet geen pijn. Wel kan het drukken op een volle blaas vervelend voelen. Als plat liggen vervelend voelt, kun je een beetje meer rechtop zitten.

  Inwendige echoscopie

  Voor een inwendige echoscopie kleed je je van onderen uit. Je ligt op een onderzoeksbank met een kussen onder de billen of met je benen in de beensteunen. De arts brengt met glijmiddel een echosonde in de vagina. Het inbrengen doet meestal geen pijn.

  Je kunt tijdens het onderzoek meekijken op een beeldscherm. Degene die de echo maakt, vertelt je wat je op de beelden ziet. Het kan daarom voorkomen dat je ook tijdens het onderzoek al hoort wat de uitslag is. Als je dat niet wilt, dan kun je dat aangeven.

 4. Na het onderzoek mag je direct naar huis. Je hoeft verder niet iets speciaals te doen of te laten.

 5. Als je de uitslag niet tijdens het onderzoek wilt horen, dan krijg je die later van je verloskundige of arts. Als je behandelend verloskundige of arts zelf de echo maakt, bespreekt die de uitslag wel meteen met je.

Veiligheid van het onderzoek

Een echografie is een veilig onderzoek. Het onderzoek is ook niet schadelijk voor een ongeboren kind.

Heb je nog vragen?

Je kunt de polikliniek Verloskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.