Blaasspoelingen bij blaaskanker

Bij een blaasspoeling krijgt u vloeibare medicijnen die de groei van kankercellen in de blaas remmen.

Deze behandeling is bedoeld om ervoor te zorgen dat blaaskanker minder snel terugkomt. En om de kans dat tumoren in de spier van de blaas groeien kleiner te maken.

Wanneer een blaasspoeling?

We geven blaasspoeling na een TURT-operatie bij blaaskanker. De tumor of tumoren mogen niet zijn ingegroeid in de spierwand. Welke soort en hoeveel blaasspoelingen u krijgt, hangt af van de kenmerken van de tumor. En van of u eerder een blaastumor heeft gehad.

Soorten blaasspoelingen

Een blaasspoeling kan met Bacillus Calmette-Guérin (BCG) of met verwarmde of niet-verwarmde chemotherapie (Mitomiycine).

Bacillus Calmette-Guérin (BCG)

BCG is een vaccin dat bestaat uit een oplossing van verzwakte tuberculosebacteriën. Een blaasspoeling met BCG stimuleert het afweersysteem, zodat het lichaam de kwaadaardige cellen aanvalt.

Mitomiycine

Mitomycine is het meest gebruikte medicijn voor chemotherapie-blaasspoelingen. Deze blaasspoeling heeft een remmende werking op de celdeling: een sterk remmende werking op sneldelende kankercellen en een minder remmende werking op gezonde cellen.

HIVEC (verwarmde mitomiycine)

HIVEC staat voor ‘hyperterme intra-vesicale chemotherapie’. Dit is een blaasspoeling met verwarmde Mitomycine om de groei van kankercellen in de blaas te remmen.

Als tijdens de behandeling blijkt dat een bepaalde spoeling bij u niet helpt, kunt u soms een ander soort spoeling krijgen. Of een andere behandeling om de blaaskanker tegen te gaan. Uw arts bespreekt dit dan met u.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een brief met informatie van ons. Hierin staat hoe u zich voorbereidt. Zo mag u vanaf 6 uur voor de blaasspoeling niet meer drinken, bijvoorbeeld. Plastabletten moet u na de behandeling innemen, en niet daarvoor.

  2. U gaat voor deze behandeling naar de polikliniek Urologie.

  3. U krijgt een spoeling met vloeibare medicijnen in uw blaas via een slangetje in de plasbuis. Zo’n slangetje heet een katheter. Soms halen we de katheter weer weg als de spoeling in uw blaas zit. Dit hangt af van het soort spoeling dat u krijgt.

    Als u al een blaaskatheter heeft, sluiten we deze tijdens de blaasspoeling af met een klem. U krijgt dan na de spoeling een schone katheter.

    De spoeling blijft ongeveer 1 uur in uw blaas, zodat de medicijnen goed kunnen inwerken. U mag in die tijd niet plassen. U blijft 30-90 minuten in het ziekenhuis. Hoelang de behandeling precies duurt, hangt af van het soort blaasspoeling. U plast de spoeling zelf uit, in het ziekenhuis of thuis.

    Hoelang u blaasspoelingen krijgt en hoeveel, hangt af van de tumor, of deze wegblijft en van hoe goed u de behandeling verdraagt. Uw krijgt hiervoor een schema van uw arts.

  4. Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur na de blaasspoeling extra drinkt. Dit om de medicijnen goed uit uw blaas te spoelen en de kans op een infectie en andere bijwerkingen te verkleinen. Het duurt even voordat u de spoeling helemaal uitgeplast heeft. Gebruik in de eerste week na de behandeling een condoom als u seks heeft. Dit om een ander niet bloot te stellen aan resten van de medicijnen. Deze kunnen irritatie aan de slijmvliezen geven.

    Probeer te voorkomen dat de blaasspoeling of urine op uw huid komt. Dit kan roodheid en pijn geven. Spoel na het uitplassen van de spoeling uw penis of vagina goed af met lauw water. Blijf dit de eerste 2 dagen na de behandeling telkens na het plassen doen.

    De eerste 2 dagen na de behandeling kunt u het beste zittend plassen en de wc daarna 2 keer met de deksel dicht doorspoelen. Maak de wc-bril elke keer direct daarna schoon met schoonmaakdoekjes voor éénmalig gebruik. Als er urine naast de wc komt, maak dit dan ook meteen schoon. Kleding, zoals ondergoed of handdoeken waar spoeling of urine op is gekomen, kunt u gewoon in de wasmachine wassen.

  5. In het eerste jaar na de blaasspoeling heeft u elke 3 maanden een controle. U krijgt dan een cystoscopie. Dit is een kijkonderzoek van de blaas. Ook onderzoeken we regelmatig uw urine op kwaadaardige cellen. Na dit jaar bespreekt u met uw arts hoe vaak u in de volgende jaren terugkomt voor controles.

Bijwerkingen en risico's

Blaasspoelingen kunnen bijwerkingen geven. Die zijn de dag na de spoeling weer over. Veel drinken helpt. Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • vaker het gevoel hebben dat u moet plassen
  • een branderig gevoel of pijn in de blaas en plasbuis
  • uw plas niet goed kunnen ophouden
  • bloed of weefseldeeltjes in uw plas
  • huiduitslag

Als u langer dan 12 uur koorts boven de 38,5°C heeft, bel dan met uw behandelend arts, ook in het weekend.

Infecties voorkomen

Iemand die ziek is, is extra vatbaar voor infecties. Het is daarom belangrijk dat patiënten goed beschermd worden tegen ziektekiemen. In het UMCG zetten we elke dag alles op alles om infecties te voorkomen. 

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.