Barrett-slokdarm

Bij een Barrett-slokdarm is een deel van het slijmvlies aan de binnenkant van de slokdarm anders dan normaal. De afwijking is genoemd naar Norman Barrett. Dit is de arts die de aandoening in 1953 voor het eerst beschreef.

Een gezonde slokdarm is bedekt met wit, parelmoerkleurig slijmvlies. Dit heet plaveiselepitheel. Bij een Barrett-slokdarm zijn de cellen van dit slijmvlies veranderd en zalmkleurig geworden. Dit slijmvlies lijkt op maagslijmvlies en kan beter tegen maagzuur. Het is alsof het slijmvlies van de maag omhoog is gegroeid in de slokdarm.

Hoe ontstaat een Barrett-slokdarm?

Een Barrett-slokdarm kan ontstaan als maagzuur regelmatig terugstroomt in de slokdarm. Dit heet reflux. Normaal gaat de sluitspier tussen de maag en de slokdarm alleen open als er voedsel naar de maag moet. In de maag mengt het voedsel zich met maagsap voor de vertering ervan.

Als de opening tussen de maag en de slokdarm niet goed sluit, kan maagzuur omhoog komen. Hierdoor kan de slokdarm gaan ontsteken. Als dat vaak gebeurt, verandert het slokdarmslijmvlies in slijmvlies dat beter tegen het maagzuur kan. Dit noemen we een Barrett-slokdarm.

Barrett-slokdarm en dysplasie

In een Barrett-slokdarm kunnen onrustige cellen ontstaan. Dit heet dysplasie en is een voorstadium van slokdarmkanker.

Als u een Barrett-slokdarm heeft, heeft u dus een grotere kans op slokdarmkanker dan iemand met een gezonde slokdarm. Maar de kans is nog steeds erg klein: minder dan 5% van de mensen met een Barrett-slokdarm krijgt slokdarmkanker.

  • Ongeveer 5% van de volwassenen in Nederland heeft een Barrett-slokdarm. Dit zijn vooral mannen van 50 jaar of ouder. Maar ook jongere mensen en vrouwen kunnen een Barrett-slokdarm krijgen.

  • De klachten verschillen per persoon. Sommige mensen hebben helemaal geen klachten. Klachten die voorkomen, zijn:

    • brandend maagzuur
    • oprispingen
    • branderig gevoel of pijn achter of onderaan het borstbeen
    • eten dat niet goed wil zakken
    • een slokdarmontsteking
  • Als er jarenlang maagzuur terugstroomt in de slokdarm kan iemand een Barrett-slokdarm krijgen. Maar ook mensen die nooit brandend maagzuur hebben, kunnen een Barrett-slokdarm krijgen.

    Het terugstromen van maagzuur in de slokdarm noemen we ook wel reflux. Ongeveer 1 op de 10 mensen die jaren lang refluxklachten heeft, krijgt uiteindelijk een Barrett-slokdarm.

  • Het behandelteam Barrett-slokdarm van het UMCG heeft veel ervaring met het onderzoeken en behandelen van Barrett-slokdarmen. Ons team zit in een landelijke werkgroep van Barrett Expert Centra. In deze werkgroep werken alle in de Barrett-slokdarm en vroege vormen van slokdarmkanker gespecialiseerde ziekenhuizen samen.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 5% van de volwassenen in Nederland heeft een Barrett-slokdarm. Dit zijn vooral mannen van 50 jaar of ouder. Maar ook jongere mensen en vrouwen kunnen een Barrett-slokdarm krijgen.

Klachten en symptomen

De klachten verschillen per persoon. Sommige mensen hebben helemaal geen klachten. Klachten die voorkomen, zijn:

  • brandend maagzuur
  • oprispingen
  • branderig gevoel of pijn achter of onderaan het borstbeen
  • eten dat niet goed wil zakken
  • een slokdarmontsteking

Oorzaken

Als er jarenlang maagzuur terugstroomt in de slokdarm kan iemand een Barrett-slokdarm krijgen. Maar ook mensen die nooit brandend maagzuur hebben, kunnen een Barrett-slokdarm krijgen.

Het terugstromen van maagzuur in de slokdarm noemen we ook wel reflux. Ongeveer 1 op de 10 mensen die jaren lang refluxklachten heeft, krijgt uiteindelijk een Barrett-slokdarm.

Barrett Expert Centrum

Het behandelteam Barrett-slokdarm van het UMCG heeft veel ervaring met het onderzoeken en behandelen van Barrett-slokdarmen. Ons team zit in een landelijke werkgroep van Barrett Expert Centra. In deze werkgroep werken alle in de Barrett-slokdarm en vroege vormen van slokdarmkanker gespecialiseerde ziekenhuizen samen.

Heeft u nog vragen?

U kunt onze verpleegkundig casemanagers bellen via de polikliniek Gastro-intestinale oncologie (GIO). Zij hebben spreekuur van maandag tot en met vrijdag, tussen 9.00 en 10.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen.