Een gezonde slokdarm is bedekt met wit, parelmoerkleurig slijmvlies. Dit heet plaveiselepitheel. Bij een Barrett-slokdarm zijn de cellen van dit slijmvlies veranderd en zalmkleurig geworden. Dit slijmvlies lijkt op maagslijmvlies en kan beter tegen maagzuur. Het is alsof het slijmvlies van de maag omhoog is gegroeid in de slokdarm.
Hoe ontstaat een Barrett-slokdarm?
Een Barrett-slokdarm kan ontstaan als maagzuur regelmatig terugstroomt in de slokdarm. Dit heet reflux. Normaal gaat de sluitspier tussen de maag en de slokdarm alleen open als er voedsel naar de maag moet. In de maag mengt het voedsel zich met maagsap voor de vertering ervan.
Als de opening tussen de maag en de slokdarm niet goed sluit, kan maagzuur omhoog komen. Hierdoor kan de slokdarm gaan ontsteken. Als dat vaak gebeurt, verandert het slokdarmslijmvlies in slijmvlies dat beter tegen het maagzuur kan. Dit noemen we een Barrett-slokdarm.
Barrett-slokdarm en dysplasie
In een Barrett-slokdarm kunnen onrustige cellen ontstaan. Dit heet dysplasie en is een voorstadium van slokdarmkanker.
Als u een Barrett-slokdarm heeft, heeft u dus een grotere kans op slokdarmkanker dan iemand met een gezonde slokdarm. Maar de kans is nog steeds erg klein: minder dan 5% van de mensen met een Barrett-slokdarm krijgt slokdarmkanker.