Wetenschappelijk onderzoek door Vaatchirurgie

De afdeling Vaatchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een internationaal actieve en organisatorische rol op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek richt zich voornamelijk op het verbeteren van de zorg rondom vaatchirurgische patiënten.

Landelijk en internationaal onderzoek naar de verschillende vaatziektes

Ons team is intensief betrokken bij landelijk en internationaal onderzoek naar de verschillende vaatziektes die we behandelen. Zo brengen we alle kennis en ervaring die we hebben bij elkaar en werken we intensief samen met collega’s uit andere medische centra om optimale zorg te kunnen bieden voor patiënten.

Daarnaast zijn onze vaatchirurgen in het bijzonder gespecialiseerd in het behandelen van:

  • aneurysma in de buik, borstkas of knieholte 
  • vaatprothese-infectie 
  • vernauwing van de halsslagader 

Aneurysma in de buik, borstkas of knieholte

Een aneurysma is een verwijding van de slagader. Zo'n aneurysma in de buik, borstkas of knieholte kunnen we vanuit een slagader, bijvoorbeeld die in de lies, behandelen. Dit heet endovasculair.  

Eerder was hiervoor een ingrijpende operatie nodig waarvoor patiënten lang in het ziekenhuis moesten blijven. Het grote voordeel van een endovasculaire behandeling is dat patiënten meestal de volgende dag weer naar huis kunnen.

In het UMCG voeren we alle endovasculaire behandelingen uit en we doen er wetenschappelijk onderzoek naar. Hiermee dragen we bij aan de internationale kennis over deze technieken en de verbetering ervan.

Vaatprothese-infecties

Infecties van kunstmateriaal in het menselijk lichaam vereisen een intensief zorgtraject waar meerdere disciplines bij betrokken zijn. In het UMCG hebben we speciale aandacht voor vaatprothese-infecties.

De afdeling Vaatchirurgie werkt daarvoor nauw samen met de afdelingen interne geneeskunde, medische microbiologie, radiologie, anesthesie en de intensive care. We onderzoeken hoe we patiënten met een vaatprothese-infectie zo goed mogelijk kunnen behandelen. 

Vernauwing van de halsslagader

In het UMCG hebben we veel ervaring met het opereren van vernauwingen van de halsslagader. Ook hebben we veel ervaring met stentbehandeling van de halsslagader. Dit is een relatief nieuwe behandeltechniek die we steeds vaker toepassen.

De afdeling Vaatchirurgie van het UMCG voert beide behandelingen uit en we doen er wetenschappelijk onderzoek naar. Hiermee dragen we bij aan de internationale kennis over deze technieken en de verbetering ervan.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat we u vragen of u wilt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Of een deel van uw anonieme patiëntengegevens of het weefsel dat we tijdens de operatie hebben weggehaald, wilt afstaan. We zorgen er dan voor dat u goed geïnformeerd een weloverwogen keuze kunt maken. U beslist uiteraard zelf of u dit wel of niet wilt.

Contact

Heeft u vragen? U kunt ons bellen via het secretariaat Vaatchirurgie van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.