Afdeling Neurochirurgie

​Als afdeling Neurochirurgie houden wij ons bezig met de behandeling van patiënten met aandoeningen in en rond het zenuwstelsel in de hersenen en de wervelkolom.

We behandelen u met de nieuwste technieken en op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Zo werken we aan het beste resultaat en een zo'n prettig mogelijke behandeling voor u.

Marc van Dijk. Foto: Henk Veenstra

We richten ons op 4 aandachtsgebieden:

Hersenvaten

We behandelen verschillende aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen en het ruggenmerg. Bijvoorbeeld een zwakke plek in een slagader (aneurysma) die gerepareerd moet worden of een aanlegstoornis van de bloedvaten (AV-malformatie)

Hersenfunctie

Ziektes die invloed hebben op de werking van de hersenen en/of het zenuwstelsel kunnen we met een neurochirurgische operatie behandelen. Dit doen we bijvoorbeeld bij de ziekte van Parkinson met “Deep Brain Stimulation” (DBS) door electroden in de hersenen te implanteren. Een aandoening als aangezichtspijn of hemifaciale spasmen behandelen we met een 'operatie volgens Jannetta'.

Hersentumoren

We behandelen ook verschillende soorten gezwellen en tumoren binnen de schedel en dichtbij het ruggenmerg. Dit kan om goedaardige en kwaadaardige tumoren gaan.

Complexe wervelkolom

We doen ook operaties aan de wervelkolom. Soms zijn dat kleine ingrepen, zoals het weghalen van een hernia of om het meer ruimte maken voor een zenuw of het ruggenmerg. Maar het kan ook nodig zijn om met schroeven en staven de wervelkolom te verstevigen, of om met een implantaat een wervel of tussenwervelschijf te vervangen.

UMCG Expertisecentrum voor Hersenen en Schedelbasis Tumoren

Het UMCG is een expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen aan de hersenen en schedelbasistumoren. Een zeldzame aandoening is een ziekte die minder dan 1 op de 2.000 mensen heeft.

Het ministerie van VWS heeft het UMCG aangewezen als expert in deze zorg.

Contact

UMCG

Hanzeplein 1, 9713 GZ Groningen
Telefoon (050) 361 61 61

Polikliniek Neurochirurgie

Poortweg 9