Update EUROCAT en corona (COVID-19, SARS-CoV-2)Stand van zaken Eurocat NNL en corona

Bij Eurocat Noord-Nederland zijn er nu negen kinderen met een aangeboren afwijking geregistreerd waarvan de moeder tijdens de zwangerschap corona had. De kinderen hebben verschillende aangeboren afwijkingen (onder andere van de darmen, de nieren, het hart, het gehemelte en de ledematen).

Eerste drie maanden: meest kritische periode voor ontstaan aangeboren afwijkingen

Slechts één van deze moeders had corona in het begin van de zwangerschap (eerste trimester) waarin de organen zich vormen. De andere moeders kregen in het tweede of derde trimester corona.

Wat betekent dit?

We hebben op dit moment te weinig informatie om te kunnen zeggen of corona tijdens de zwangerschap de kans op specifieke aangeboren afwijkingen verhoogt. We blijven daarom informatie verzamelen -net als de andere EUROCAT registraties in Europa- en hopen hier later meer over te kunnen zeggen. Ander onderzoek is tot nu toe geruststellend: niemand heeft gevonden dat een coronavirusinfectie de kans op aangeboren afwijkingen bij het nageslacht verhoogt. Hierbij moeten we wel zeggen dat er nog niet zoveel eerste trimester infecties zijn gemeld en dat nog weinig onderzoeken naar specifieke aangeboren afwijkingen hebben gekeken.

Hoe zit het met coronavaccinaties tijdens de zwangerschap?

Eurocat Noord-Nederland legt ook informatie vast over coronavaccinaties tijdens de zwangerschap. Omdat zwangere vrouwen ernstiger ziek kunnen worden van corona is het voor hen extra belangrijk om gevaccineerd te worden met een mRNA vaccin.
Zie ook de RIVM adviezen: Vaccineren tijdens zwangerschap | RIVM. Onderzoek laat tot nu toe zien dat coronavaccinaties tijdens de zwangerschap veilig zijn voor het ongeboren kind.

We houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Kijk voor actueel nieuws en adviezen rondom zwangerschap en corona op: Zwangerschap en COVID-19 | RIVM