Stand van zaken COVID-19 onderzoek Eurocat NL

molecuul covid 19 108 kinderen met een aangeboren afwijking, waarvan de moeder tijdens of vlak voor de zwangerschap corona had. De meeste moeders kregen corona in 2022. Dit valt samen met de golf aan besmettingen in Noord-Nederland.

27 moeders hadden een corona-infectie in het eerste trimester, dat is de eerste drie maanden van de zwangerschap. De andere moeders kregen corona in de drie maanden vóór de zwangerschap of in het tweede of derde trimester.

Welke aangeboren afwijkingen

Net als in de vorige update (oktober 2023) zien we dat de kinderen verschillende aangeboren afwijkingen hebben. Nog steeds zien we vooral:

  • Afwijkingen van het hart, de urinewegen.
    Hart- en urinewegafwijkingen komen veel voor en daarom vinden we dit niet opvallend
  • Erfelijke afwijkingen.
    Bij de erfelijke afwijkingen denken we dat de infectie met COVID-19 hier geen invloed op heeft gehad
  • Verder zien we vrij veel kinderen met aangeboren afwijkingen van de ledematen
  • Ook komt een lip-, kaak- of gehemeltespleet (schisis) regelmatig voor

Al met al vinden we het patroon van de aangeboren afwijkingen niet afwijkend en dat is geruststellend. Tot nu toe blijkt ook uit ander onderzoek dat er geen duidelijk verhoogde kans is op aangeboren afwijkingen na een corona-infectie of -vaccinatie.

Vervolg van het COVID-19 onderzoek vanuit het EUROCAT netwerk

Eurocat Noord-Nederland heeft data aangeleverd voor het Europese COVICAT onderzoek. In dit onderzoek wordt per EUROCAT registratie gekeken naar de aantallen en soorten aangeboren afwijkingen. Dit wordt vergeleken met de corona-infectie golven en vaccinatierondes in de betreffende landen en regio’s.

We houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Kijk voor nieuws en adviezen over zwangerschap en corona op: Zwanger en corona | Thuisarts.nl