SCHISIS: dat was het onderwerp van het symposium dat Eurocat Noord-Nederland en de Stichting Prenatale Screening Noordoost-Nederland op 8 november 2024 organiseerden in goede samenwerking met het Schisisteam Noord. Een terugblik in woord en beeld.

Aanleiding voor het symposium: de monitorfunctie van Eurocat NL

In de winter van 2022 kreeg Eurocat signalen van een daling in het aantal kinderen dat geboren werd met een schisis. Eurocat startte een onderzoek naar mogelijke oorzaken. De uitkomst gaf aanleiding voor afstuderend geneeskundestudent Sofia Anania om er dieper in te duiken.
Dit leverde zoveel op, dat we besloten ons jaarlijkse symposium aan het onderwerp Schisis te wijden.
We vroegen het Schisisteam Noord om mee te denken en dit resulteerde in een heel bijzondere, prettige samenwerking. Bevlogen vakmensen die weten waar ze over praten en die dat met passie, kennis en kunde weten over te brengen.

Een leerzame, bijzondere, veelzijdige middag is het geworden. We waren onder de indruk van de diverse bijdragen over dat ene onderwerp: Schisis. Epidemiologen Dieuwke Broekstra van Eurocat en Marian Bakker van de SPSNN heetten zo’n 125 gasten welkom in de Rode Zaal. een groot aantal verloskundigen en echoscopisten, verder o.a. jeugdartsen, kinderartsen, onderzoekers, klinisch genetici, epidemiologen, maar ook orthodontisten, tandartsen, mondhygiënisten, operatieassistenten, verpleegkundigen, secretaresses, medisch maatschappelijk werkers en onderzoeksmedewerkers.

Start van het symposium: geschiedenis en epidemiologie van de aandoening

Start van het symposium

Dieuwke en Marian gaven vervolgens het woord aan de dagvoorzitter, klinisch geneticus Paul van der Zwaag, hoofd van de afdeling Genetica, waar Eurocat als onderzoeksgroep bij hoort. We kijken terug op een heel prettig verlopen samenwerking met deze goede en betrokken dagvoorzitter. Paul nam de zaal mee met een introductie in de geschiedenis van schisis en de behandeling van deze aandoening. 

Daarna gaf hij het woord aan Sofia Anania, die inmiddels afgestudeerd is en de komende tijd als basisarts in het ziekenhuis in Beverwijk werkt. Sofia vertelde over de uitkomsten van haar onderzoek en de diverse redenen waarom het lijkt dat er minder schisis voorkomt. Opvallend hierbij is, dat de zwangerschap vaker wordt afgebroken als er sprake is van schisis als onderdeel van een combinatie van ernstige aandoeningen, zoals een syndroom. Daartegenover staat, dat er minder sterfte rond de geboorte is in deze groep.

Prenatale screening en diagnostiek

Vervolgens vertelde gynaecoloog Leonie Duin over prenatale screening en diagnostiek van zwangerschappen waarbij sprake is van een schisis. Zij leerde de aanwezigen onder andere, hoe je op een echo kunt zien wat het verschil is tussen de diverse vormen van schisis. Hoe je bijvoorbeeld een palatoschisis toch mogelijk bij een TTSEO -een tweede termijnecho-  kunt opsporen. Zeker nu de kwaliteit van echobeelden de laatste jaren toeneemt, is dit beter te onderscheiden. De presentatie was leerzaam en verhelderend.

In gesprek met verloskundige Marieke van der Linden

Manager Eurocat, Renée Lutke, sprak met verloskundige Marieke van der Linden over haar leven en ervaringen als partner van een man met schisis en als moeder van drie zoons, die alle drie schisis bleken te hebben. Zij maakte indruk met haar nuchtere, maar ook persoonlijke en bij vlagen emotionele verhaal over de keuzes, de keuzestress, de operaties en haar prachtige gezin.

In gesprek met verloskundige Marieke van der Linden
Tijdens de theepauze werd er veel over nagepraat. Dit bijzondere gesprek maakte veel los.


Marije Beenakkers, logopedist van kinderen met een schisis

Marije nam ons na de thee mee in de wereld van de spraak. Zij vertelde over een normale spraaktaalontwikkeling, en hoe het hebben van een schisis dit in de weg kan staan. Ook liet ze voorbeelden zien van haar werk en de manier waarop zij gezinnen helpt bij het verstaanbaar leren praten van hun kind. De zaal was onder de indruk van de voorbeelden die Marije gaf. De impact van het (niet goed) leren praten en het belang van goede begeleiding van het kind en de omgeving werd eens te meer inzichtelijk gemaakt. Als het kind niet goed begeleid wordt en daardoor problemen krijgt met verstaanbaar spreken, kan dit ook op latere leeftijd grote gevolgen hebben. Vroege interventie en een kindgerichte benadering is dus een belangrijk onderdeel van de aanpak van het schisisteam.

Mike Ruettermann, plastisch chirurg, schisis in de praktijk

Ervaren en bevlogen, kundig en betrokken. Dat kenmerkte het optreden van de plastisch chirurg met hart voor de kinderen met een schisis. Als afsluiter van de middag nam Mike ons mee in zijn werk en kregen vele patiëntjes een gezicht, letterlijk en figuurlijk. Het was prachtig om te zien dat er door deze dokter en zijn bevlogen team, met hart en ziel gewerkt wordt aan hun gezamenlijke doel. “Ik opereer niet een schisis, ik opereer een patiënt”, vertelde Mike. En die patiënt, dat geopereerde kind, is onderdeel van een gezin, een omgeving, waar ook aandacht voor moet zijn. De menselijke maat is daarin belangrijk, naast het streven naar een zo perfect mogelijk resultaat van operaties en behandelingen. Zo mooi om te zien dat er zulke goede behandelingen zijn voor deze aandoening.

Mike Ruettermann, plastisch chirurg, schisis in de praktijk
Er werd veel en lang nagepraat door de aanwezigen, die onder de indruk waren van wat ze gehoord en gezien hadden.


Evaluatie en eerstvolgend symposium

Als organisatie hebben we de deelnemers bevraagd op hun mening over de inhoud, de sprekers en de organisatie. Dat leverde zeer positieve reacties op, waar we veel van meenemen naar het volgende symposium.

De datum staat al in de agenda: 31 oktober 2025, over Downsyndroom.
Verdere informatie volgt via onze nieuwsbrief en via Eurocat NL LinkedIn
Save the date!

Heeft deze informatie je geholpen?