Overleving van kinderen met een hydrocefalus (waterhoofd)

Een hydrocefalus of waterhoofd is een ophoping van hersenvocht in de schedel. Dit komt omdat het hersenvocht niet goed weg kan. De ophoping van hersenvocht leidt tot zwelling van de hersenen. Soms is hydrocefalus aangeboren en soms ontstaat het later in het leven, bijvoorbeeld door een infectie of hersenbloeding. De oorzaak van een aangeboren hydrocefalus is vaak een vernauwing van de verbinding tussen de derde en vierde hersenkamer. Een hydrocefalus komt ook vaak voor bij een open ruggetje. Als al tijdens de zwangerschap een hydrocefalus wordt ontdekt, kunnen ouders in Nederland ervoor kiezen om de zwangerschap af te breken.

We hebben gekeken hoe vaak een hydrocefalus voorkomt

Met gegevens van 25 registraties wereldwijd is onderzoek gedaan naar kinderen met een hydrocefalus (niet in combinatie met een open ruggetje) in de periode 2000-2014. In Europa en Noord Amerika komt bij ongeveer vijf tot zeven van de tienduizend zwangerschappen een hydrocefalus voor. Hydrocefalus kwam vaker voor in Zuid Amerika en Azië (ongeveer 10-12 per 10.000 zwangerschappen).

Sterfte bij kinderen met een hydrocefalus

De sterfte in de eerste week na de geboorte bij kinderen met een hydrocefalus was 8% in Zuid-Amerika en Azië, ruim 3% in Noord-Amerika en 5% in Europa. In sommige landen is het afbreken van een zwangerschap niet toegestaan. In deze landen worden vaak meer kinderen met een hydrocefalus geboren, en is de sterfte in de eerste week na de geboorte ook hoger.

Analysis of early neonatal case fatality rate among newborns with congenital hydrocephalus, a 2000–2014 multi-country registry-based study

Auteurs

Gili JA, López-Camelo JS, Nembhard WN, Bakker M, de Walle HEK, Stallings EB, Kancherla V; ECEMC Peripheral Group, Contiero P, Dastgiri S, Feldkamp ML, Nance A, Gatt M, Martínez L, Canessa MA, Groisman B, Hurtado-Villa P, Källén K, Landau D, Lelong N, Morgan M, Arteaga-Vázquez J, Pierini A, Rissmann A, Sipek A, Szabova E, Wertelecki W, Zarante I, Canfield MA, Mastroiacovo P.

Meer informatie over hydrocefalus: Hydrocefalus | Erfelijkheid.nl (erfocentrum.nl)