Europees EUROlinkCAT project afgerond: onderzoeksdata beschikbaar

Europees EUROlinkCAT project afgerond

Nederlandse deelname aan vijfjarig onderzoeksproject door vier UMCG-ers

Vanuit Nederland deed dr. Hermien de Walle, epidemioloog, als hoofd van Eurocat Nederland mee, samen met dr. Marian Bakker, epidemioloog, drs. Renée Lutke als onderzoeker en Nicole Siemensma als datamanager (foto).

Deze vier UMCG-ers hebben heel hard gewerkt aan het project, waarvoor Eurocat Nederland in 2017 een Europese subsidie ontving. EUROlinkCAT is 7 en 8 april 2022 afgesloten met een zeer succesvol online symposium met ruim 700 deelnemers uit verschillende delen van de wereld. In dit goed georganiseerde symposium zijn de belangrijkste resultaten van alle deelonderzoeken gepresenteerd.

Bekijk de infographics op EUROlinkCAT v5 (visme.co)

Er is een unieke (anonieme) dataset verkregen door informatie over ziekenhuisopnames en overleving van kinderen met een aangeboren aandoening te verzamelen uit een verschillende Europese landen. Bijvoorbeeld het verschil in het aantal en de lengte van een ziekenhuisopname is bij kinderen met een aangeboren aandoening, vergeleken met kinderen zónder aandoening groot, zowel in het eerste jaar van hun leven als in de eerste 5 jaren. De schat aan data die is verzameld binnen het EUROlinkCAT project, is een bron voor onderzoek voor de toekomst.

Data beschikbaar voor onderzoekers

Geïnteresseerd in het doen van onderzoek met EUROlinkCAT data? Kijk op EUROlinkCAT - Establishing a linked European Cohort of Children with Congenital Anomalies

We willen graag alle universiteiten, ziekenhuizen, EUROCAT-registers, onderzoekers, kinderen en ouders van kinderen met aangeboren afwijkingen bedanken die de afgelopen 5+ jaar aan het project hebben meegedaan.