Stand van zaken Eurocat NL en COVID-19 (Sars-Cov-2)

Bij Eurocat Noord-Nederland zijn op dit moment 24 kinderen met een aangeboren afwijking geregistreerd, waarvan de moeder tijdens de zwangerschap corona heeft gehad.

Deze kinderen hebben verschillende afwijkingen, onder andere aan:
de darmen, de  nieren, het hart, het oor, het genitaal, de lip/het gehemelte, de ledematen.

  • Een aantal kinderen had een erfelijke aangeboren aandoening. In dat geval lijkt het onwaarschijnlijk dat de corona-infectie daar invloed op had
  • Bij zes kinderen had de moeder corona in het begin van de zwangerschap, waarin de organen zich vormen (dit is de periode waarin de meeste aangeboren afwijkingen ontstaan)
  • De andere moeders hadden corona in het tweede of derde trimester van de zwangerschap

Het aantal corona-infecties in onze database neemt sneller toe dan eerder. We denken dat dit komt omdat veel inwoners van Noord-Nederland besmet zijn geraakt met het omikronvirus in 2022.

Wat betekent dit?

We hebben op dit moment nog te weinig informatie om te kunnen zeggen of een infectie met het coronavirus tijdens de zwangerschap, meer kans geeft op specifieke aangeboren afwijkingen. Wij en onze Europese collega-registraties blijven informatie verzamelen. Er zijn nog steeds niet zoveel infecties uit de eerste drie maanden van de zwangerschap -het eerste trimester- gemeld. Ook zijn er nog weinig onderzoeken waarbij naar specifieke aangeboren afwijkingen is gekeken. Belangrijk is dus dat daarover meer informatie komt.

Vaccinatie tegen corona tijdens de zwangerschap?

Eurocat Noord-Nederland legt ook informatie vast over coronavaccinaties tijdens de zwangerschap. Omdat zwangere vrouwen erg ziek kunnen worden van corona is het voor hen extra belangrijk om gevaccineerd te worden met een mRNA vaccin (zie ook de RIVM adviezen, Vaccineren tijdens zwangerschap | RIVM). Onderzoek laat nog steeds zien dat coronavaccinaties tijdens de zwangerschap veilig zijn voor het ongeboren kind.