Corona en de kans op een aangeboren afwijking

EUROCAT kijkt of er bij een aangeboren aandoening, sprake was van corona in de zwangerschap

Virusinfecties kunnen aangeboren afwijkingen veroorzaken
Van sommige virusinfecties weten we dat het kind een grotere kans op aangeboren afwijkingen heeft, als de moeder tijdens de zwangerschap besmet raakt. Bijvoorbeeld een te klein hoofd/hersenafwijkingen als gevolg van een zikavirus-besmetting van de moeder en aangeboren oog- en hartafwijkingen als de zwangere een “rode hond”-infectie had.

Geeft een COVID-19 besmetting meer kans op aangeboren afwijkingen?
De onderzoeken die tot nu toe gepubliceerd zijn, laten geen duidelijk verhoogde kans zien op aangeboren afwijkingen als de moeder tijdens de zwangerschap een coronavirusinfectie (COVID-19 of SARS-CoV-2) had. Er is nog niet onderzocht of corona kan leiden tot een verhoogde kans op specifieke aangeboren afwijkingen. Verder zijn er maar weinig corona-infecties in het eerste trimester van de zwangerschap beschreven, dit is de kwetsbare periode voor het ontstaan van aangeboren afwijkingen.

EUROCAT kijkt of er bij een aangeboren aandoening, sprake was van corona in de zwangerschap
Belangrijk is te weten of moeder corona had tijdens de zwangerschap. Eurocat Nederland heeft vragen over COVID-19 aan het vragenformulier toegevoegd. Ook de andere EUROCAT registraties in Europa leggen gegevens over het coronavirus vast. Op dit moment gaat het om 80 kinderen met een aangeboren afwijking, waarvan de moeder tijdens of vlak voor de zwangerschap corona had. We kunnen nog geen patroon ontdekken in het type aangeboren afwijkingen. Dit is geruststellend, maar de aantallen zijn klein en dus zullen we dit blijven vervolgen. Ook is het heel belangrijk om vast te leggen wanneer in de zwangerschap de COVID-19 besmetting optrad, helaas was dit niet voor alle EUROCAT registraties mogelijk.

We houden u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Kijk voor actueel nieuws en adviezen rondom zwangerschap en corona op: Zwangerschap en COVID-19 | RIVM