40 jaar Eurocat data: Jubileumsymposium 14 april 2023 met afscheid van Hermien de Walle

Eurocat Nederland bestaat al veertig jaar! Al die jaren registreert de Eurocat onderzoeksgroep aangeboren aandoeningen in Noord-Nederland. ​

Eurocat Nederland bestaat al veertig jaar!

Al die jaren registreert de Eurocat onderzoeksgroep aangeboren aandoeningen in Noord-Nederland. Met de gegevens wordt veel onderzoek gedaan. Het Eurocat onderzoek is langlopend en gaat dus door.

Dit alles met als ultiem doel:
Meewerken aan gezonde zwangerschappen

Loopbaan Hermien de Walle bij Eurocat

Het grootste deel van deze vier decennia was dr. Hermien E.K. de Walle als epidemioloog verbonden aan Eurocat. Onder haar leiding is Eurocat Noord-Nederland uitgegroeid tot een kwalitatief hoogwaardige registratie met een database die rijk is aan zeer bruikbare onderzoeksgegevens op het gebied van aangeboren afwijkingen. “Een schat aan onderzoeksgegevens”.

Eurocat is onderdeel van Genetica in het UMCG

Het registreren van aangeboren afwijkingen gebeurt in opdracht van het ministerie van VWS. Bij de oprichting van het Europese netwerk speelde het hoofd van de afdeling Genetica in Groningen, wijlen Prof.dr. Leo ten Kate, een belangrijke rol. Dus is Eurocat NL onderdeel van de afdeling Klinische Genetica in het UMCG en heeft van oudsher sterke banden met de Rijksuniversiteit Groningen.

Eurocat is deel van internationale netwerken

Eurocat NL maakt deel uit van het Europese netwerk en is wereldwijd verbonden met soortgelijke registraties. Onlangs is een groot Europees project met de naam EUROlinkCAT afgerond, waarin Hermien, als mede-initiatiefnemer een belangrijke rol speelde.

Afscheid… maar dan wel feestelijk!

​​​​​​Profielfoto van H. de WalleHet is met gemengde gevoelens dat we je vertellen dat, na al die mooie jaren en het vele vruchtbare werk voor Eurocat, Hermien heeft besloten aan een nieuw hoofdstuk te beginnen: het hoofdstuk dat we pensioen noemen. Wij gunnen haar van harte een tijd van onthaasting en ontspanning en weten zeker dat ook die nieuwe tijd prachtig benut zal worden. We laten Hermien niet zomaar gaan, dat mag duidelijk zijn. Daarom combineren we het feestelijke jubileumsymposium van Eurocat met een even feestelijke afscheidsbijeenkomst.

Hierover later meer. Voor nu:

  • Save the date: 14-04-2023 van 10.30-17.00u incl. receptie, locatie UMCG.
  • Onderwerp: 40 jaar Eurocat data: alles wat je al die tijd wilde weten, en meer!
  • Dagvoorzitter: Prof.dr. Nine Knoers, hoofd afd. Genetica, UMCG
  • Sprekers uit binnen- en buitenland: Joan Morris, Jennita Reefhuis, Martina Cornel, Sanne van der Hout. UMCG sprekers: Leonie Duin, Marian Bakker, Jorieke van Kammen, Joke Verheij
  • In de volgende nieuwsbrief meer informatie en een inschrijflink.