Zulke ernstige pijn door kanker, dat pijnstillers en opiaten niet meer helpen. Helaas heeft patiënt Gerrit Meijer hier ervaring mee. Maar door een chordotomie werd hij eindelijk verlost van de pijn.
Podcast

"We kregen de pijn maar niet onder controle. Ik kon alleen nog maar in bed liggen en was volledig afhankelijk geworden van mijn vrouw en kinderen.”, vertelt hij. "Ik drong bij mijn behandelaar aan op een verwijzing naar het Pijncentrum van het UMCG. Zo kwam ik in contact met Egbert Klarenbeek, die mij vertelde over een chordotomie. Hij heeft deze behandeling bij mij gedaan. De kanker zit er nog, maar door deze behandeling ben ik nu pijnvrij.”

Egbert is anesthesioloog en pijnspecialist. “Pijn gaat als signaal naar de hersenen via een zenuwbaan in het ruggenmerg. Deze pijnbaan zoek ik op en maak ik stuk door een naald te verhitten. Dit kan ik alleen in samenwerking met de patiënt”. De patiënt is namelijk wakker tijdens de behandeling. Gerrit en Egbert hebben veel geoefend samen, bijvoorbeeld met ijsklontjes. Egbert: De patiënt moet aangeven wat hij voelt en moet dat zo communiceren dat ik snap wat hij voelt.”

De behandeling chordotomie is niet erg bekend. Erg jammer en onterecht, vindt Gerrit. “De behandeling is niet zonder bijwerkingen. Zo kan ik geen temperatuur meer voelen aan een kant van mijn lichaam. Maar dat is het dubbel en dwars waard. Een chordotomie heeft geen dagen aan mijn leven toegevoegd, maar wel leven aan mijn dagen”.

In de tweede aflevering van UMCGesprekken praten we over wat een chordotomie kan betekenen voor patiënten met ernstige pijn. Hoe gaat zo’n chordotomie precies? Wat zijn eventuele risico’s en gevolgen, en voor wie is zo'n behandeling geschikt? Luister de podcast hier: