Op 22 juni is de eerste patiënt in Nederland met een onderarmamputatie geopereerd met osseointegratie in het UMCG. Osseointegratie lijkt een uitkomst voor mensen bij wie de gangbare onderarmprothese veel pijn geeft. Bij deze nieuwe techniek krijgt iemand een pen in zijn bot geschroefd waar een prothese aan geklikt kan worden: een klikprothese.
Onderarmaputatie via osseointegratietechniek.

Bij een reguliere prothese krijgt iemand een koker om de stomp. “Dat is meestal een prima oplossing, maar soms kan dit klachten geven. Denk aan pijn, irritatie, afzakken of huidproblemen.” Vertelt revalidatiearts Corry van der Sluis. “In dat geval kan osseointegratie een oplossing zijn.”

Als reguliere prothese niet de oplossing is  

De patiënt die als eerste met deze techniek geopereerd is, Peter, heeft nu 2 pennen uit zijn arm steken. Hij heeft een lange weg afgelegd vanaf een ongeluk in 2012. Door ondraaglijke pijn (CPRS) koos hij er zelf voor om zijn onderarm te laten amputeren. “Ik was een wrak door de pijn. Ik kon niet meer. Of jullie halen ‘m eraf, of ik doe het zelf, zei ik.” Na veel overleg besloot het team dat amputeren inderdaad de juiste keuze was. “Een enorme opluchting, ik sloot er een heel vervelende periode mee af.” Na zijn amputatie kreeg Peter een traditionele kokerprothese. “Ik had veel last van m’n prothese. Wat ik ook probeerde, ik kon deze maximaal 1,5 uur per dag dragen. En dan nog met pijn. Ik was wel klaar met pijn. Toen ik hoorde over deze nieuwe klikprothese wilde ik meteen weten of dat ook bij mij kon.”

Peters arm herstelt van de operatie, daarna gaat hij  oefenen met de klikprothese. “Weer met 2 handen dingen doen, daar kan ik erg naar uitkijken”.  

Samenwerken met Zweden

In Nederland wordt osseointegratie ook toegepast in Rotterdam en in Nijmegen, vooral bij mensen met een beenamputatie. Maar nog niet eerder bij een onderarmamputatie. “Samen met orthopedisch chirurg Paul Jutte van het UMCG zijn we op zoek gegaan naar de beste manier om dit te doen. We zijn uitgekomen bij specialisten uit Zweden en hebben met het hele team webinars gevolgd vanuit Zweden, vertelt van der Sluis. “Mooi dat er in het Noorden van Nederland nu specialisten zijn die dit kunnen. Patiënten kunnen dan dichter bij huis hun zorg krijgen. Een nieuwe techniek die bovendien goed past binnen onze focus op complexe zorg.”  

Op weg naar de ultieme combinatie van mens en techniek

De volgende stap in deze techniek is het toevoegen van elektroden in de spieren en rond de zenuwen in de stomp. “Dan voelt de prothese  aan als een eigen arm en krijg je de ultieme combinatie van mens en techniek.” Die techniek bestaat al in onderzoeksverband, maar wordt in Nederland nog niet toegepast in de reguliere zorg.