Jaarlijkse Mandemastipendia en innovatieprijzen uitgereikt

UMCG-decaan Marian Joëls reikte deze week drie Mandemastipendia en drie Innovatieprijzen uit: één voor de beste onderwijsinnovatie, één voor de beste onderzoeksinnovatie en één voor de beste zorginnovatie.

Met de Innovatieprijzen stimuleert het UMCG vernieuwende ideeën van medewerkers, gerelateerd aan Healthy Ageing. Het Mandemastipendium is een persoonsgebonden beurs en is bedoeld voor jonge, recent-gepromoveerde arts-onderzoekers die hun opleiding tot medisch specialist willen combineren met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Dit zijn de winnaars:

Mandemastipendium: Onderzoek naar hoofd-halskanker

Floris Jan Voskuil doet onderzoek naar hoofd-halskanker. Een ziekte waarbij veel patiënten binnen vijf jaar overlijden. Opereren is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Voskuil doet onderzoek naar een speciaal geneesmiddel dat gericht is tegen de kanker én licht geeft. Op die manier kun je tijdens de operatie beter zien wat kanker is en wat niet.

 

Mandemastipendium: Dystonie bij kinderen

Wieke Eggink doet onderzoek naar dystonie bij kinderen: een neurologische bewegingsstoornis waarbij abnormale houdingen en bewegingen optreden. Het is vaak lastig te herkennen en gaat bij kinderen vaak samen met andere symptomen. Eggink wil met artsen in gesprek om de herkenning te verbeteren en wil dystonie bij kinderen beter meetbaar maken.

 

Mandemastipendium: IJzertekort bij nierpatiënten

Dagelijks worden we blootgesteld aan concentraties van zware metalen. Ondanks dat het om lage waardes gaat, heeft dit gevolgen voor de nieren, die erg gevoelig zijn voor stapeling van zware metalen. Michele Eisenga onderzoekt de rol van ijzertekort hierbij. Hij hoopt aan te tonen dat we stapeling van zware metalen in de nieren kunnen voorkomen met het toedienen van ijzer.

 

Onderwijsinnovatie: veerkrachtige zorgprofessionals

Catheleine van Driel ontwikkelde een training voor A(N)IOS om stressreductietechnieken  te leren toepassen tijdens toenemend stressvolle medische simulaties. Het gaat hierbij om ademhalings- en cognitieve technieken. Deelnemers aan de training krijgen directe terugkoppeling van hun hartslag en hartslagvariabiliteit; hierdoor is de training effectiever. Er wordt door A(N)IOS al veel getraind met medisch simulatie onderwijs. Zonder al te veel moeite kan, naast het medisch inhoudelijk functioneren, nu ook de stressweerbaarheid worden versterkt.

 

Onderzoeksinnovatie: de bijdrage van cellulaire veroudering aan verworven gehoorverlies

Marco Demaria en Sonja Pyott ontwikkelde gezamenlijk een onderzoek om het effect na te gaanvan een nieuwe  strategie om met geneesmiddelen verworven gehoorverlies te voorkomen en te verminderen. Zij willen bij dit onderzoek de patronen van veroudering van de cellen in cochleaire pathologie bij verworven gehoorverlies karakteriseren. Ook gaan zij de veiligheid en werkzaamheid testen van middelen die verouderende cellen verwijderen, de zogeheten  senotherapeutica ,  om verworven gehoorverlies te voorkomen of te verminderen.

 

Zorginnovatie: Automatisch handhygiëne monitoren

Met een plan om handhygiëne automatisch te monitoren en via een dashboard zichtbaar te maken, won Mariette Lokate de prijs voor de beste zorginnovatie. Een betere handhygiëne aan het bed van de patiënt draagt bij tot een vermindering van het aantal ziekenhuisinfecties. Verder zal het leiden tot minder overdracht van micro-organismen tussen patiënten via de handen van een medewerker. Het leidt daardoor tot een verhoogde patiëntveiligheid.