Bijna tien jaar geleden werd er in het UMCG een grootschalig onderzoek opgestart naar kanker, dat vandaag de dag nog steeds bezig is. Aan dit onderzoek, ‘OncoLifeS;’ doen al ruim 9.000 deelnemers mee. Het OncoLifeS-team verzamelt en beheert medische gegevens en lichaamsmateriaal van mensen met kanker voor onderzoek. Hoewel deelname aan OncoLifeS niet garandeert dat iemand beter wordt, draagt een deelnemer door zijn gegevens te delen wel bij aan het verbeteren van de zorg voor mensen met kanker.
Om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van mensen met kanker en verschillende kankersoorten, willen de onderzoekers graag meer samenwerken met patiënten en zorginstellingen uit de regio.
Databiobank OncoLifeS
OncoLifeS is opgericht door prof. dr. Truuske de Bock, hoogleraar Oncologische Epidemiologie in het UMCG. Toen zij in 2014 bij het UMCG kwam, viel het haar op dat gegevens over kankerpatiënten nog niet toegankelijk werden geregistreerd. Volgens Truuske biedt een helder overzicht met informatie van deze patiënten juist veel inzicht in het ontstaan en het verloop van de ziekte. Daarom besloot zij om de databiobank OncoLifeS op te richten.
De onderzoekers van OncoLifeS verzamelen bloed en tumorweefsel, maar ook gegevens over leefstijl en kwaliteit van leven en CT-beelden. Bij deelnemers met longkanker wordt er ook uitgeademde lucht afgenomen om te kijken of de behandeling die zij krijgen goed aanslaat.
Met de verzamelde data onderzoekt het OncoLifeS-team risicofactoren van kanker, betere behandelingsmogelijkheden en hoe ze kwaliteit van leven van patiënten kunnen verhogen. Truuske benadrukt dat het van groot belang is dat de deelnemer voorafgaand toestemming geeft. Zonder toestemming is het namelijk niet mogelijk om hun gegevens te gebruiken.
De waarde van regionale data
De onderzoekers werken nauw samen met verschillende afdelingen in het UMCG, zoals de afdeling Longoncologie. Dr. Anthonie van der Wekken is longoncoloog betrokken bij OncoLifeS. Hij behandelt patiënten met zeldzame kankersoorten. Hoewel in het UMCG veel mensen worden behandeld met een complexe vorm van kanker, benadrukt Anthonie dat OncoLifeS ook patiënten opneemt die geen academische zorg nodig hebben en vaak in een ander, regionaal ziekenhuis worden behandeld. De reden: als OncoLifeS meer data verzamelt van patiënten uit de regio ontstaat er een diverser beeld van een grotere groep mensen met kanker. Hierdoor ontstaat er meer kennis over de ontwikkeling en behandeling van verschillende kankersoorten. Met andere woorden: hoe meer data er wordt verzameld vanuit de regio, hoe meer informatie er is over deze ziekte om verder te onderzoeken.
Krachten bundelen om de zorg te verbeteren
Op dit moment werkt het OncoLifeS-team samen met het Ommelander Ziekenhuis en Treant. Ook zijn er plannen om te gaan samenwerken met het Martini Ziekenhuis. Door samenwerking met andere zorginstellingen hoopt OncoLifeS op een toename van het aantal deelnemers uit de regio. Hierdoor kan het team nog gerichter onderzoek doen naar de behandeling en mogelijk preventie van kanker.
Toekomst OncoLifeS
Als beheerder zou Truuske het geweldig vinden om verder uit te breiden. Want naast het feit dat het verzamelen van data belangrijk is voor kankeronderzoek, draait het bij OncoLifeS bovenal om het verbeteren van de zorg voor de patiënten en hun dierbaren – nu en in de toekomst.