Wat onderzoeken we?
Tot nu toe bewaren we een donornier tot de transplantatie koud. Deze manier van vervoer en transplantatie is een veilige manier. Maar er is altijd wel achteruitgang van de kwaliteit van de nier door de koeling. Ook ontstaat er extra schade aan de nier als deze direct uit de kou weer opwarmt in het lichaam van de ontvanger, nadat de bloedstroom door het orgaan is hersteld. Het liefst willen we dat soort schade voorkomen. Hoe we dat kunnen doen, onderzoeken we met deze studie. Ook zijn we op zoek naar een betrouwbare manier om de kwaliteit van een donornier vóór transplantatie te beoordelen.
Normotherme machineperfusie
Met deze studie onderzoeken we of we met een nieuwe techniek de kwaliteit van de nier beter kunnen beschermen, voordat we de nier transplanteren. Deze techniek heet normotherme machineperfusie. Direct na aankomst in het ziekenhuis, sluiten we de nier aan op een machine die een verwarmde, zuurstofrijke vloeistof door de nier spoelt. Die vloeistof lijkt op bloed. De nier krijgt zo weer energie en voedingsstoffen, zonder dat het orgaan wordt blootgesteld aan het afweersysteem in het lichaam van de ontvanger. De nier is dan in de best mogelijke conditie om de stress van transplantatie beter te doorstaan en na de transplantatie zo goed mogelijk z'n werk te doen.
Omdat de nier dan al bijna werkt zoals in het lichaam, kunnen we beter zien wat de kwaliteit van de nier is. En misschien zelfs die kwaliteit verbeteren. Met de gegevens uit het onderzoek kunnen we in de toekomst beter beslissen of een donornier waarover we twijfelen, toch goed genoeg is voor transplantatie, of niet.
Ervaring tot nu toe
Nieren die met deze nieuwe techniek 1 tot 6 uur gespoeld zijn, zijn in Nederland en in het buitenland al met goed resultaat getransplanteerd. We zagen daarbij geen problemen (complicaties) die ontstaan zijn door het spoelen op de machine. De uitkomsten van deze niertransplantaties waren net zo goed als die van nieren die niet met deze techniek waren behandeld.
Omdat het hier om kleine aantallen ging, konden we nog niet kijken naar mogelijke verbeteringen door het warm doorspoelen van de nieren. Daarvoor is een veel groter onderzoek nodig, zoals deze REWARM studie.