DEPART-studie: onderzoek naar het effect van bestraling bij Dupuytren

De ziekte van Dupuytren veroorzaakt verdikkingen in de handpalm en soms verkromming van de vingers. De behandelopties zijn afwachten of een operatie. Over behandelen met bestraling is nog weinig bekend. In de DEPART-studie onderzoeken we of bestraling de ontwikkeling en terugkeer van Dupuytren afremt.

Wat onderzoeken we?

Bij de ziekte van Dupuytren wordt het bindweefsel in handen en vingers hard. Er ontstaan dan harde knobbels en strengen in de handen en vingers. Hierdoor kunnen de vingers krom gaan staan. Bij kromstand behandelen we de ziekte van Dupuytren meestal met een operatie en daarna revalidatie. Bestraling kan mogelijk ook een goede behandeling zijn in het beginstadium en na een operatie. De verwachting is dat het ervoor kan zorgen dat de ziekte zich minder snel ontwikkelt. Of minder snel terugkomt. In dit onderzoek kijken we naar het effect van de behandeling en de bijwerkingen van bestraling bij Dupuytren.

Wie kan meedoen?

Voor het onderzoek zoeken we patiënten met Dupuytren in verschillende fases van de ziekte. Tijdens een eerste afspraak bekijken we of u mee kunt doen aan het onderzoek. Als dit zo is, delen we u in in een studiegroep. Het hangt van de fase van de ziekte af of u moet wachten (afwachtend beleid) of een behandeling krijgt. Of u bestraling krijgt, bepalen we met een loting.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 9 tot 10 jaar. Dit duurt zo lang omdat wij u een aantal jaar volgen voor metingen en controles.

  • De inschrijving voor groep 1 is gesloten.
  • Voor groep 2 zoeken we nog patiënten met Dupuytren in een verder gevorderd stadium en die toe zijn aan een lokale chirurgische ingreep met de naald.

Hoe verloopt het onderzoek?

Als u bent ingeloot voor bestraling, bestralen we u in totaal 10 keer. In de eerste week krijgt u van maandag tot en met vrijdag 1 bestraling per dag. Daarna heeft u 10 weken rust. Na de rustperiode krijgt u opnieuw van maandag tot en met vrijdag 1 keer bestraling per dag. Meestal kunt u in de week van de bestraling uw normale dagelijkse activiteiten blijven doen.

Na de bestraling komt u meerdere keren langs voor controle. Zo onderzoeken we wat de bestraling met u en de ziekte doet. De afspraken duren ongeveer 1 uur. Het eerste jaar heeft u 2 keer een afspraak. Daarna heeft u 4 jaar lang jaarlijks een afspraak. Tot slot heeft u nog een afspraak in jaar 7 en 9 na de bestraling. In de groep zonder bestraling is het controleschema hetzelfde.

Tijdens de afspraak:

  • Meten we de kromstand van de vingers.
  • Kijken we wat de bijwerkingen zijn. De arts of onderzoeker bekijkt uw hand en vraagt u naar klachten en bijzonderheden die u had in de periode na de behandeling.
  • Vult u verschillende vragenlijsten in. U vult de vragenlijsten op papier in. De vragen gaan onder andere over de hoeveelheid pijn, klachten en hoeveel invloed die hebben op activiteiten.

Samenwerking

Studiecoördinator: prof. J. Martin
Instituut: GenesisCare
Land: Australië

Meer weten?

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u een mail sturen naar A. de Haan, projectcoördinator.