UMCG Expertisecentrum voor Vasculitis

Systeemvasculitits is een ontsteking van meerdere kleine of grotere bloedvaten. De ziekte uit zich door koorts en gewichtsverlies. Door de ziekte kan er schade aan verschillende organen ontstaan. Dit is afhankelijk van welke vaten ontstoken zijn.

Ontstekingen kunnen in de grote en kleine bloedvaten in de longen, nieren en neus, maar ook in zenuwen, gewrichten, huid en ogen voorkomen. Klachten bij ontstekingen in de grote vaten zijn hoofdpijn, blindheid, spierstijfheid en etalagebenen. Het is belangrijk de ziekte met de meest optimale combinatie van medicijnen kan worden onderdrukt en daardoor schade aan organen wordt voorkomen.

Waaruit bestaat het team?

Ons team bestaat uit een internist-nefroloog/immunoloog of reumatoloog die de eerste intake doet. Afhankelijk van de plaats van de ontstekingen bekijken we welke andere collegaspecialisten in het team komen.

Wat gebeurt er als u bij ons komt?

U wordt meestal via de polikliniek gezien door een internist-nefroloog/immunoloog of reumatoloog. Soms moet u voor het eerste onderzoek opgenomen worden op de afdeling interne-nefrologie of reumatologie en klinische immunologie. Daarna wordt een werkdiagnose gesteld, noodzakelijk aanvullend onderzoek afgesproken en zodra dit mogelijk is gestart met een behandeling.

Welk onderzoek doen we op dit moment?

We doen binnen het vasculitis expertisecentrum zowel klinisch als experimenteel onderzoek gedaan. Artsen en wetenschappers werken nauw samen om te begrijpen waarom en hoe ontstekingen aan bloedvaten ontstaan of opvlammen. Deze kennis wordt gebruikt om een betere behandeling voor de individuele patiënt te ontwikkelen.

Hoe zorgen we voor goede kwaliteit?

Dit doen we door te zorgen dat alle betrokken medewerkers goed opgeleid en getraind zijn in het vaststellen van de verschillende vormen van vasculitis, het inrichten van een zorgtraject en kunnen patiënten laagdrempelig contact krijgen met de eigen behandelaar of zijn/haar vervanger.

Dit expertise center is deel van ERN RITA (European Network on Rare Immunodeficiency, auToinflammatory and Autoimmune diseases).

Over de expertisecentra van het UMCG

De expertisecentra van het UMCG bundelen alle kennis over specifieke aandoeningen die zeldzaam zijn of een uitzonderlijk beloop hebben. Deze centra vormen dé plek voor patiënten die zeer specialistische zorg nodig hebben en waarvoor geen doorverwijzing meer mogelijk is. Hiermee geven we als UMCG invulling aan de topreferente zorgfunctie. 

Bekijk al onze expertisecentra