Amputatie van een ledemaat

Een amputatie is een operatie waarbij we een lichaamsdeel weghalen. Bijvoorbeeld een arm, een been, een voet, een hand, een teen of een vinger.

Soms is amputatie nodig, bijvoorbeeld omdat iemand heel erge pijn heeft door beschadigde zenuwen. Of bij problemen aan bloedvaten, een infectie, een tumor of na een ongeluk. Maar ook omdat het soms de enige manier is om te overleven.

We bespreken van tevoren uitgebreid de voorbereidingen, de operatie, de lichamelijke en geestelijke gevolgen en de revalidatie met u. Dit lukt niet als u in levensgevaar bent, bijvoorbeeld na een ongeluk. Het belangrijkste is dat u dan zo snel mogelijk behandeld wordt.

De behandeling stap voor stap

  1. Als u in levensgevaar bent, bijvoorbeeld na een ongeluk, kunt u zich niet voorbereiden op de operatie. In de andere gevallen krijgt u een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt.

    Ook heeft u voor de operatie een afspraak met de anesthesioloog over de verdoving. Een verpleegkundige vertelt u over de operatie en de voorbereidingen.

    U wordt voor deze operatie meestal een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis.

  2. Meestal gaat u de ochtend voor de operatie naar het ziekenhuis, soms een dag van tevoren. In de opnamebrief staat waar u moet zijn.

  3. U gaat onder narcose via een infuus in uw ader, u krijgt een ruggenprik of een plaatselijke verdoving via een injectie. Vóór de operatie bespreken we welke verdoving u krijgt. Als we u plaatselijk verdoven, kunt u ook een slaapmiddel krijgen. U merkt dan weinig of niets van de operatie. U krijgt een infuus waarmee we u tijdens de operatie vocht toedienen. U krijgt ook antibiotica via een infuus om de kans op infectie te verkleinen. Soms krijgt u ook een infuus voor bloed.

    Hoe de operatie precies verloopt en hoelang deze duurt, hangt af van het lichaamsdeel dat we moeten weghalen. Als de operatie klaar is, hechten en verbinden we de wond.

  4. U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. Hier houden we uw bloeddruk, het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hart in de gaten. Bij misselijkheid of pijn krijgt u medicijnen. Met een pijnpomp krijgt u via een ruggenprik steeds pijnstillers. U heeft drains. Dit zijn slangetjes waarmee bloed en wondvocht worden afgevoerd.

    Als alles goed gaat, gaat u naar de verpleegafdeling. De amputatiewond wordt elke dag opnieuw verbonden. We komen elke dag langs te kijken hoeveel pijn u heeft en of u meer of andere medicijnen nodig heeft. De drains halen we na enkele dagen weg. De infusen halen we weg als dat kan.

    Als de drains en infusen weg zijn kunt u voorzichtig gaan bewegen. We begeleiden u daarbij.

    Naar huis

    Als de wond droog is en u zich buiten het bed goed kunt redden, gaat u naar huis of naar het revalidatiecentrum. We bereiden u hier uitgebreid op voor. U krijgt instructies mee, we bespreken of u een prothese krijgt en welke, en we regelen thuishulp als dat nodig is.

  5. We onderzoeken de afwijking en het weefsel in het laboratorium. De uitslag krijgt u ongeveer 2 weken na de operatie van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak. U hoort dan ook of er meer behandeling nodig is.

  6. Ongeveer 6 weken na de operatie heeft u weer een controleafspraak. We bekijken dan de wond. Hoe vaak, hoelang en bij wie u daarna onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

    Soms geneest een wond niet goed en is een nieuwe operatie nodig.

Complicaties

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

  • bloedarmoede. Bij een grote wond is er kans op veel bloedverlies. U kunt dan bloedarmoede krijgen
  • infectie van de wond
  • trombose, een bloedprop in een bloedvat.
  • fantoompijn, dit is zenuwpijn aan het ledemaat dat er niet meer is

We houden u daarom goed in de gaten en u krijgt medicijnen als dat nodig is.

Heeft u nog vragen?

U kunt bellen naar de polikliniek Orthopedie van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. u kunt ook een e-mail sturen.