• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Spatader in de balzak

Print 

Spataderen komen niet alleen voor aan de benen, maar bij mannen ook in de balzak. Dit noemen we ook wel varicocele. De spatader ontstaat meestal aan de linkerkant. De ader van de linker zaadbal verwijdt zich en het bloed stroomt terug naar de balzak. Zo ontstaat een spataderkluwen in de balzak die meestal goed te voelen is en soms te zien is.

Niet zeldzaam

Een spatader in de balzak is geen zeldzame aandoening: ongeveer 10% van de mannen heeft er een. Met name slanke en lange mannen hebben er aanleg voor. Veel van de mannen met een spatader zijn gewoon vruchtbaar. Bij verminderd vruchtbare mannen wordt veel vaker een spatader gevonden, namelijk bij zo’n 30%. Dit doet vermoeden dat er een relatie bestaat tussen de spatader en de slechte spermakwaliteit.

Gevolgen voor de vruchtbaarheid

Het gevolg van een spatader is dat de temperatuur in de balzak stijgt. De zaadbal krijgt de lichaamstemperatuur. Dit is niet gunstig voor de zaadcelproductie. Ideaal is een temperatuur die ongeveer 2 graden lager is dan de centrale lichaamstemperatuur. De zaadballen zijn juist om die reden buiten de buik in de balzak gelegen. Door de spatader stijgt de temperatuur in de balzak, dit heeft een negatieve invloed op de zaadbalfunctie en de bijbalfunctie. De zaadcelproductie neemt af en de uitrijping van zaadcellen in de bijbal wordt verstoord. Ook kan de zaadbal aan de linkerkant kleiner worden.

Behandeling van de spatader

Behandeling van de spatader in de balzak leidt bij de meeste mannen tot een verbetering van de zaadkwaliteit. Soms is dit een lichte verbetering, echter vaak een flinke verbetering. Het aantal zaadcellen stijgt en de beweeglijkheid van de zaadcellen neemt toe. Een operatieve behandeling van de spatader kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

  • Een operatie achter het buikvlies (Palomo operatie)
  • Een operatie via de lies

De operatie vindt meestal plaats in dagbehandeling, onder narcose of met een ruggenprik. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. De voornaamste complicatie van de behandeling is een zwelling van de balzak na de operatie door ophoping van lymfevocht (hydrocèle). De uroloog bespreekt de operatie van tevoren uitgebreid met u.