• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Echocardiografie

Print 

Een hartecho wordt gemaakt om meer te weten te komen over de werking en de anatomie van uw hartspier en hartkleppen. Een hartecho wordt ook wel een echocardiogram genoemd.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig.

Het onderzoek

Bij een hartecho worden er met onschadelijke geluidsgolven beelden gemaakt van uw hart. Die beelden zijn te zien op een monitor. U voelt hier niets van.

Tijdens het onderzoek ligt u met ontkleed bovenlichaam op uw rug of linkerzij op een onderzoekstafel. De biotechnicus of arts-in-opleiding die het onderzoek uitvoert plakt drie elektrodes op uw borst om uw hartritme in beeld te brengen. Daarna plaatst hij een transducer op uw borstwand. Dat is een apparaatje dat lijkt op een microfoon. Uw hart wordt zo in beeld gebracht vanuit meerdere richtingen. Tijdens het onderzoek wordt het licht gedempt om de beelden op de monitor beter te kunnen zien. In veel gevallen komt aan het einde van het onderzoek de cardioloog even meekijken.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt tussen de twintig en veertig minuten; afhankelijk van uw klachten en de vraagstelling van de verwijzend arts.

Vervoer

U kunt op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis en terug naar huis.

Uitslag

De cardioloog beoordeelt de uitslag van het onderzoek. U krijgt bericht over de uitslag van uw specialist of huisarts.

Vragen

Als u van te voren nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Hart en Vaten. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur op telefoonnummer (050) 361 29 15.