•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Wat is medicatiemeting via vingerprik - dried blood spot (DBS)?

Print 

De 'dried blood spot' (DBS) afname (medicatiemeting via een vingerprik)geeft u de mogelijkheid om thuis zelf bloed te prikken via een vingerprik. Het bloed wordt gebruikt bij het bepalen van geneesmiddelconcentraties in het bloed.

U prikt uzelf in de vinger met behulp van een wegwerp lancet en laat minimaal twee druppels bloed op het filterpapier van de 'blood spot' kaart vallen. Nadat u dit gedaan heeft, kunt u de 'blood spot' kaart opsturen naar het Laboratorium Klinische Farmacie en Farmacologie van het UMCG voor de geneesmiddelbepaling. Het resultaat van de analyse van de bloedspots zullen bij uw volgende bezoek of telefonische afspraak bij de specialist bekend zijn. In het menu aan de linkerkant van deze pagina vindt u een uitgebreide uitleg en een instructievideo over de vingerprik. 

Voordelen DBS

De 'dried blood spot' afname is een goed alternatief voor de veneuze bloedafname (via de aderen), omdat u via DBS minder pijn ervaart. Een ander voordeel is dat u niet meer naar het ziekenhuis hoeft te gaan voor geneesmiddelbepalingen.