•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Kinderurologie

Print 

De kinderurologie is een van de aandachtsgebieden van de afdeling Urologie.

De kinderuroloog behandelt kinderen met aangeboren afwijkingen van de nieren, blaas en mannelijke geslachtsorganen. Tegenwoordig worden veel van deze aandoeningen al tijdens de zwangerschap ontdekt en kunnen dus al snel na de geboorte worden behandeld. Vanzelfsprekend wordt er nauw samengewerkt met de verloskundigen, kinderartsen en radiologen om tot een optimale behandeling te kunnen komen. Voorbeelden van aangeboren afwijkingen zijn urethrakleppen, congenitale nieraandoeningen, open blaas (blaasexstrofie), epispadie,  hypospadie en kinderen met een onduidelijk geslacht (DSD).

Daarnaast worden op de afdeling kinderurologie kinderen met incontinentie onderzocht en behandeld. Zindelijk worden voor urine is een ingewikkeld proces dat ook afwijkend kan verlopen. Zowel kinderen met bedplassen (enuresis) als incontinentie voor urine overdag kunnen terecht voor behandeling.

Urineweginfecties zijn een ander belangrijk probleem bij kinderen. Deze kunnen zowel veroorzaakt worden door aangeboren afwijkingen (zoals reflux: terugstromen van urine vanuit de blaas naar de nieren) als door functiestoornissen van de blaas.

Deze functiestoornissen van de blaas kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van een aangeboren afwijking (zoals een open ruggetje: spina bifida) of een ongeval, maar ook door verkeerd aangeleerd plasgedrag (b.v dysfunctional voiding). In de meeste gevallen kan de diagnose en behandeling vrij eenvoudig worden ingesteld, maar soms is er ook een uitgebreid functieonderzoek van de blaas nodig. Dat wordt dan uitgevoerd op het Interventiecentrum Urologie.

De afdeling beschikt daarnaast over ultramoderne apparatuur voor de behandeling van vernauwingen in de urinewegen en stenen (die ook opm de kinderleeftijd al kunnen voorkomen).

Naast klinische topzorg verricht de Kinderurologie in het Kinderchirurgisch Centrum UMCG ook wetenschappelijk onderzoek. Dit is vooral gericht op bovengenoemde speerpunten: blaasexstrofie, incontinentie en obstructieve uropathie.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram