SIRIUS studie: onderzoek effect leefstijl op vruchtbaarheid bij mannen

Soms lukt het niet om zwanger te raken. Dat iemand minder vruchtbaar is, kan liggen aan de leefstijl. Met de SIRIUS studie proberen we beter te begrijpen hoe leefstijl invloed kan hebben op de mannelijke vruchtbaarheid.

Wat onderzoeken we?

Vrije radicalen en vruchtbaarheid

Een aanleiding voor vruchtbaarheidsproblemen kunnen vrije radicalen in het lichaam zijn. Vrije radicalen zijn instabiele stofjes die heel snel kunnen reageren met andere stofjes in ons lichaam. Soms is deze reactie goed. Zo ruimen immuuncellen bijvoorbeeld ongewenste bacteriën op via vrije radicalen. Maar soms is de reactie gevaarlijk en beschadigen ze cellen in het lichaam.

Vrije radicalen vormen zich de hele tijd. Bijvoorbeeld tijdens de stofwisseling, wanneer het lichaam brandstof omzet naar energie. Er kunnen overtollig vrije radicalen ontstaan, bijvoorbeeld tijdens het roken, zonnen en bij veel stress.

De SIRIUS studie

Uit eerdere onderzoeken is duidelijk geworden dat vrije radicalen ervoor kunnen zorgen dat mannen minder vruchtbaar worden. Een teveel aan vrije radicalen kan leiden tot schade aan de zaadcel. Het kan ervoor zorgen dat deze minder goed kan bewegen en minder goed een eicel kan bevruchten.

De hoeveelheid en de soort van de aanwezige bacteriën in het zaad kunnen mogelijk zorgen voor de productie van meer vrije radicalen. Met een nieuwe techniek kunnen we meten hoeveel vrije radicalen op het oppervlak van de zaadcel zitten. Met deze techniek willen we onderzoeken of verschillende leefstijlen en aanwezige micro-organismen, zoals bacteriën, in het sperma invloed hebben op de hoeveelheid vrije radicalen in het sperma.

SIRIUS staat voor: “MeaSuring free radIcals with diamond magnetometRy In hUman single Sperm cells related to lifestyle factors”. In het Nederlands vertaald: Het meten van vrije radicalen met diamant magnetometrie in enkele zaadcellen van de mens om de invloed van leefstijlfactoren op vruchtbaarheid te meten.

Wie kan meedoen?

Ben je een man tussen de 18 en 55 jaar en wordt er een zaadanalyse gepland bij jou wegens een kinderwens? Dan kunnen we je vragen mee te doen aan de SIRIUS studie.

Je kan niet meedoen als je:

  • bent behandeld met chemo- of radiotherapie
  • gebruik maakt van testosteron supplementen en/of anabole steroïden
  • een afwijkende zaadanalyse hebt door verandering in de genen (DNA)
  • geen zaadcellen hebt in het ejaculaat
  • op het moment van de zaadanalyse antibiotica gebruikt

Hoe verloopt het onderzoek?

Voor dit onderzoek verzamel je thuis of in het ziekenhuis het vocht van het ejaculaat en zaadcellen. Dit wordt standaard verzameld voor de zaadanalyse, maar kunnen we ook gebruiken voor dit onderzoek op vrije radicalen en micro-organismen.

Daarnaast nemen we een buisje bloed af om vrije radicalen in het bloed te meten. Via een vragenlijst brengen we leefstijlfactoren in kaart, zoals roken, alcoholgebruik en welk voedsel je eet.

Samenwerking

Het UMCG doet dit onderzoek samen met Afdeling Biomedische Technologie Rijksuniversiteit Groningen.

Meedoen

Wil je meedoen of heb je nog vragen? Bespreek dit met je behandelaar op de polikliniek of bel naar secretariaat van het centrum van Voortplantingsgeneeskunde: (050) 361 30 32.

Contact

Je kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.