Röntgenonderzoek slagader

​Bij dit röntgenonderzoek maken we röntgenfoto’s van uw slagader(s). Dit gebeurt met een röntgenapparaat, een computer en röntgenstraling.

De foto’s maken eventuele afwijkingen in de aders(s) zichtbaar.

Wanneer maken we een röntgenfoto van uw slagader?

We doen dit onderzoek om te kijken wat er aan de hand is met uw slagader(s). Bijvoorbeeld omdat u een bloeding een vernauwing, een aangeboren afwijking of een aneurysma aan een slagader heeft. Een aneurysma is een uitstulping in de ader.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U mag vanaf 4 uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken en roken, bijvoorbeeld. Als u suikerziekte heeft, dan kunt u het beste uw huisarts bellen. Die kan u vertellen of u een aangepast dieet of een aangepast insulinedosis nodig heeft.

Heeft u eerder een allergische reactie gehad door een contrastvloeistof? Meld dit aan uw arts, zodat we daar rekening mee kunnen houden.

Als u antistollingsmedicijnen gebruikt, kan het zijn dat u hier tijdelijk mee moet stoppen. De arts die het onderzoek voor u aanvraagt, vertelt u dit. We controleren altijd uw stollingstijd. Dit kan soms betekenen dat het onderzoek niet door kan gaan.

Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meld dit dan voor het onderzoek, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Bel hiervoor de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 88 05.

U mag na het onderzoek niet zelf deelnemen aan het verkeer. Dit is omdat u het nog even rustig aan moet doen en uw been gestrekt moet houden. U mag dus bijvoorbeeld niet fietsen of autorijden. Als dat nodig is, moet u iemand regelen die u naar huis brengt.

Verloop onderzoek

U krijgt eerst uitleg over het onderzoek. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen. We ontsmetten de huid en verdoven de huid van uw lies. De prik van de verdoving kan even pijn doen. Soms geven we het onderzoek onder narcose. Als dat bij u zo is, bespreken we dit vóór het onderzoek met u.

Daarna maken we een kleine opening in uw huid en prikken we met een naald in de slagader. Dit voelt u wel, ondanks de verdoving. Het ‘drukt’ in uw lies. Daarna brengen we een slangetje door de naald in de slagader. Dit slangetje heet een katheter. Dan schuiven we het röntgenapparaat boven u. Dan kan de arts op een monitor het uiteinde van de katheter in de slagader zien die we willen onderzoeken. Dit merkt u bijna niet.

Als de katheter op de juiste plaats ligt, dan spuiten we via de katheter contrastvloeistof in en maken we foto’s. U voelt dan een warm gevoel in uw hoofd keel en buik. Dit is normaal en gaat vanzelf over. We vertellen u hoe u moet liggen. En we vragen u of u uw adem in wilt houden als we de foto’s maken.

Soms moeten we soms ook andere slagaders in beeld brengen. We verwisselen de katheter dan. Daar merkt u weinig van. Als u een bloeding of een uitstulping blijkt te hebben, sluiten we soms het bloedvat af. We spuiten dan lijm of speciale metaaldraadjes in de slagader, zo dicht mogelijk bij de afwijking of bloeding. U merkt hier niets van.

Bij een vernauwing van de slagader rekken we de slagader met een speciale ballonkatheter op. We zetten er dan ook een buisje van dun metaaldraad in. Dit heet een stent.

Bij een grote aneurysma, bijvoorbeeld van de grote lichaamsslagader, plaatsen we ook wel een stent. Deze behandeling geven we onder narcose.

Als alle opnames gemaakt zijn, halen we de katheter weg. Daarna drukken we de wond in de lies 10-15 minuten dicht. Hierdoor gaat het gaatje in de slagader dicht. Daarna krijgt u een verband om de wond. Soms gebruiken we een anglioseal. Dit is een soort lijmpropje dat het prikgat afdicht. De arts die het onderzoek doet, besluit welke methode we gebruiken.

Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur. Als we ook röntgenfoto’s van andere slagaders maken of een bloedvat moeten afsluiten, duurt het onderzoek langer: 90-180 minuten.

Soms lukt het niet om de katheter in de lies in te brengen. Dan doen we dit in de bovenarm. De arts vertelt u dan wat er precies gaat gebeuren.

Na het onderzoek

Om nabloeden van de lies te voorkomen, moet u 4-6 uur in bed blijven liggen in het ziekenhuis. Daarvan moet u 1-2 uur op uw rug blijven liggen. Hoelang dit precies is, hangt af van het onderzoek en van hoe we de wond verbonden hebben. U moet de lies waarin we geprikt hebben zoveel mogelijk gestrekt houden. Waarschuw een verpleegkundige als de wond gaat bloeden.

Drink na het onderzoek extra veel. Als u meer drinkt, plast u de contrastvloeistof sneller uit.

Als u naar huis gaat, mag u niet zelf rijden of fietsen. We kunnen eventueel een taxi voor u bellen .U kunt het beste halfliggend op de achterbank gaan zitten. U kunt de eerste dagen beter niet sporten of andere zware dingen doen.

Uw lichaam neemt jodiumhoudende contrastmiddel op. Als u borstvoeding geeft, komt dit middel dus ook in de moedermelk terecht. U kunt daarom het beste tot 24 uur na de injectie geen borstvoeding geven.

Na 24 uur mag het verband eraf. Het laat makkelijk los tijdens het douchen. U kunt ook een beetje wasbenzine of ether gebruiken. Als het wondje toch gaat bloeden, kunt u er een steriel gaasje of schone zakdoek op leggen. Druk dit 15 minuten stevig vast. Bel uw huisarts als de wond daarna nog blijft bloeden.

Bijwerkingen

Het jodiumhoudende contrastmiddel kan bijwerkingen geven. Bijvoorbeeld een rode huid, een jeukende huid of blaasjes op de huid. Dit kan overal op uw lichaam gebeuren. Heeft na een paar dagen nog steeds last van de bijwerkingen en vertrouwt u het niet? Bel dan uw huisarts.

U kunt op de plek waar de katheter is ingebracht een blauwe plek krijgen. Dit is normaal. De blauwe plek trekt vanzelf weg.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw arts. Die vertelt u ook hoe en wanneer u de uitslag krijgt.