Röntgenonderzoek blaas en plasbuis bij kinderen

Om te ontdekken wat de oorzaak van je klachten zijn, maken we röntgenfoto's van je blaas en je plasbuis. Soms kunnen we ook je nieren en urineleiders zien. Dit onderzoek heet ook wel een mictiecystogram.

We doen een röntgenonderzoek van de blaas om te zien of er iets aan de hand is met de nieren, urineleiders, de plasbuis of de blaas. We maken dan een foto van de binnenkant van deze delen van het lichaam. Voor de foto's gebruiken we een klein beetje röntgenstraling. Om de blaas goed te zien op de foto's krijg je ook een contrastmiddel met jodium.

Het onderzoek stap voor stap

 1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe je je op het onderzoek voorbereidt.

 2. Je gaat voor dit onderzoek naar de polikliniek Radiologie.

 3. Voor het onderzoek moet je een lege blaas hebben. In de wachtkamer kun je nog een keer plassen.

  Daarna gaan je samen met je ouders samen naar de onderzoekskamer. Je ouders mogen bij je blijven tijdens het onderzoek. Je krijgt dan eerst nog uitleg over het onderzoek. Als het onderzoek begint ga je eerst op de röntgentafel liggen. Je krijgt een slangetje, via je plasgaatje in je plasbuis, dat heet een katheter. Dat kan gek of vervelend voelen, daarom krijg je eerst een verdovende gel op je plasgaatje.

  Via de katheter krijg je contrastvloeistof in de blaas. Tijdens het vullen maken we een paar röntgenfoto's. Je moet af en toe draaien. Zo kunnen we van alle kanten foto's nemen. Maar als we een foto maken, moet je juist heel stil liggen. Dat zeggen we ook elke keer als we de foto maken.

  Omdat je blaas vol raakt, krijg je ook het gevoel dat je moet plassen. Het is een beetje raar, maar dat mag je gewoon liggend op het matje op de tafel doen. Je gaat dan dus niet naar de wc. Ook als je plast, maken we foto's van de blaas.

  Soms vullen we de blaas daarna nog een keer met contrastvloeistof. En laten je dan nog een tweede keer plassen. Hierbij halen we ook het buisje (de katheter) uit je plasbuis terwijl je plast.

  Het onderzoek duurt meestal 30 tot 45 minuten.

 4. Na het onderzoek kan het plassen een beetje branderig aanvoelen. Dit gaat meestal vanzelf over. Je kunt na het onderzoek weer naar huis.

 5. Je krijgt de uitslag van het onderzoek meestal binnen een week. De arts belt je voor de uitslag of vertelt die tijdens een afspraak. Je kunt de uitslag ook in mijnUMCG bekijken.

Veiligheid van het onderzoek

Een röntgenapparaat werkt met röntgenstraling. Straling kan slecht voor de gezondheid zijn, maar alleen bij heel veel straling. Tijdens dit onderzoek gebruiken we heel weinig straling. We maken alleen röntgenfoto’s als dat echt nodig is.

Het contrastmiddel is veilig. Je plast het vanzelf uit. Soms krijgt iemand een allergische reactie door het contrastmiddel. Bijvoorbeeld jeuk, blaasjes of een rode huid. Meestal is dit binnen een paar dagen weer over.

Wanneer bellen?

Zijn de bijwerkingen na een paar dagen niet weg en vertrouw je het niet? Bel dan met de afdeling Radiologie op (050) 361 22 81. Geef bij een mogelijk volgend onderzoek aan dat je bijwerkingen krijgt van een contrastmiddel.

Samenwerking

De artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na uitgebreid overleg in het behandelteam.

Tips voor thuis

 • je moet veel drinken, zodat je veel plast. zo gaat het contrastmiddel uit je lichaam. Je mag ook appelmoes, een waterijsje of soep eten, als veel drinken niet goed lukt
 • je kunt plassen in een warm bad. Dit zorgt ervoor dat je minder last van het plassen hebt
 • soms krijgen kinderen een blaasontsteking na het onderzoek door het slangetje (katheter) in de blaas. Daarom krijg je thuis nog 3 dagen antibiotica.

Heb je nog vragen?

Je kunt polikliniek Radiologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.