Revalidatie bij bewegingsstoornissen

Bewegingsstoornissen, zoals ataxie en dystonie, zijn storingen in de hersenen die leiden tot ongecontroleerde of ongewone bewegingen. Naast problemen met bewegen kunt u ook andere problemen hebben, zoals moeite met spreken. Door revalidatie leert u uw leven met bewegingsstoornissen makkelijker te maken.

Met een revalidatiebehandeling leert u beter om te gaan met een bewegingsstoornis. Voordat een behandeling begint bekijken we samen wat uw situatie is en welke doelen u wilt halen met de behandeling.

De medewerker van het Centrum voor Revalidatie zit aan een bureau. Ze draagt een oranje polo-shirt met korte mouwen. Tegenoverhaar zit een vrouw met opgestoken, grijs haar. Ze buigt voorover om te kijken naar een plaatje in een boekje. De medewerker wijst het plaatje aan met een pen.

Met een revalidatiebehandeling leert u beter om te gaan met een bewegingsstoornis. Voordat een behandeling begint bekijken we samen wat uw situatie is en welke doelen u wilt halen met de behandeling.

Een man loopt op een loopband in een oefenruimte. We zien alleen zijn benen, tot aan de heupen. Hij draagt zwarte sportschoenen en een spijkerbroek. Op de achtergrond zit een medewerker van het Centrum voor Revalidatie achter een bureau met 2 beeldschermen. Die steekt de hand in de lucht.

De behandeling stap voor stap

  1. Voor de revalidatiebehandeling heeft u een verwijzing van een medisch specialist nodig. Na de verwijzing krijgt u een aanmeldbevestiging. Voor uw eerste afspraak krijgt u een afspraakbrief met informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op uw eerste afspraak voorbereidt. We vragen u ook om enkele vragenlijsten in te vullen.

  2. Uw revalidatie begint met een dag waarop u gesprekken heeft met de revalidatiearts of physician assistent en soms ook met verschillende behandelaars. Op basis van de gesprekken maken we samen met u een behandelplan. Hierin staat welke doelen u tijdens uw revalidatie wilt bereiken en welke therapieën u volgt.

    Soms is het beter dat u dichter bij huis revalideert. U komt dan niet in ons revalidatiecentrum voor uw behandeling. U krijgt dan een behandeladvies van ons waarmee u gaat revalideren bij behandelaars bij u in de buurt.

  3. Als u bij ons gaat revalideren, dan gaat u minstens 1 keer per week naar het UMCG Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord in Haren. Hoe lang de behandeling duurt, hangt af van uw situatie en hulpvragen.

    Tussentijdse evaluatie

    Tijdens uw revalidatiebehandeling bespreekt u regelmatig samen met het behandelteam de voortgang van uw revalidatie. U geeft tijdens deze gesprekken aan wat wel en niet goed gaat. Als het nodig is passen we uw revalidatiedoelen en het behandelplan aan.

  4. Als u uw revalidatiedoelen heeft behaald, rondt u samen met uw behandelaars uw revalidatieperiode af. U heeft een evaluatiegesprek met uw revalidatiecoördinator. In het gesprek bespreekt u het verloop van uw revalidatie, uw behaalde resultaten en de eventuele voorzieningen en aanpassingen die zijn aangevraagd. Ook heeft u een afsluitend gesprek met de revalidatiearts. U bespreekt dan het vervolg, de nazorg en de controle afspraken in het ziekenhuis.

Behandelteam

Bij uw revalidatiebehandeling zijn behandelaars van verschillende disciplines betrokken die ervaring hebben met revalidatie bij een bewegingsstoornis. Tijdens uw revalidatie is de revalidatiecoördinator uw vaste aanspreekpunt. Bij de revalidatiecoördinator kunt u terecht als u vragen heeft over uw revalidatie of de planning.

Betrekken van uw naaste(n)

Niet alleen u, maar ook uw naaste(n) kunnen het moeilijk hebben met uw bewegingsstoornis en alles wat daar bij komt kijken. Daarom betrekken we uw partner of iemand anders die belangrijk voor u is, zoveel mogelijk bij uw behandeling.

Lotgenotencontact

Contact met lotgenoten kan u helpen bij uw revalidatie. Zij herkennen uw problemen en begrijpen u. Uw revalidatiecoördinator kan u ook helpen om met lotgenoten in contact te komen.

  • We willen graag weten hoe u uw behandeling heeft ervaren. Daarom vult u na afloop van uw behandeling een vragenlijst in. De antwoorden van de vragenlijsten zetten wij om in kwaliteitscijfers. De uitkomsten gebruiken we om onze zorg steeds verder te verbeteren. De cijfers van ons centrum staan op revalidatiecheck.nl.

  • Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

    Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Revalidatiecheck

We willen graag weten hoe u uw behandeling heeft ervaren. Daarom vult u na afloop van uw behandeling een vragenlijst in. De antwoorden van de vragenlijsten zetten wij om in kwaliteitscijfers. De uitkomsten gebruiken we om onze zorg steeds verder te verbeteren. De cijfers van ons centrum staan op revalidatiecheck.nl.

Kosten zorg

Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.