Problemen met de ontlasting: onderzoek en diagnose

Om tijdens de afspraak meteen het juiste onderzoek te kunnen doen moet u zich goed voorbereiden. Het onderzoek bestaat uit twee delen: u ligt eerst op uw linkerzij op een onderzoekstafel, daarna gaat u zitten op een toiletstoel.

Voorbereiding op het onderzoek

Invullen vragenlijst

Om tijdens de afspraak meteen het juiste onderzoek te kunnen doen, hebben we zoveel mogelijk informatie van u nodig. Daarvoor moet u thuis een uitgebreide vragenlijst invullen over uw problemen met de ontlasting. Stuur de vragenlijst vóór de afspraak terug.

Klysma

Voor het onderzoek is het belangrijk dat in het laatste stukje van de darm (endeldarm) geen of zo weinig mogelijk ontlasting zit. Om de endeldarm leeg te spoelen krijgt u een recept voor een klysma. Een klysma is flesje met geneesmiddel en een slang die u in de anus inbrengt. Daardoor ontstaat een sterke aandrang om naar het toilet te gaan. Zo spoelt u de darmen leeg.

Dit inbrengen van het klysma moet de avond voor het onderzoek of ten minste 4 uur voor het onderzoek gedaan worden. Dit kunt u thuis doen. Als u al elke dag uw darmen leegspoelt, dan kunt u dit op de ochtend van het onderzoek thuis nog doen.

Naar de polikliniek

In uw afspraakbrief staat hoe laat u verwacht wordt bij de polikliniek. Deze vindt u op Fonteinstraat 3. Er is niet altijd iemand aanwezig op de polikliniek, maar u kunt hier wel wachten tot u wordt opgehaald.

Vóór het onderzoek krijgt u eerst uitleg van de verpleegkundige. Daarna kunt u in de kleedruimte uw onderkleding uittrekken en nog even naar het toilet gaan.

Het onderzoek

Een aantal testen

Het onderzoek bestaat uit 2 delen: u ligt eerst op uw linkerzij op een onderzoekstafel, daarna gaat u zitten op een toiletstoel. Om de werking van de endeldarm e​n de sluitspieren te kunnen meten, doen we met verschillende katheters een aantal testen. Zo krijgen we inzicht in de kracht en functie van de sluitspieren en de opvangmogelijkheid van de endeldarm.

Tijdens een van de testen wordt het ophouden van de ontlasting, wat normaal gedurende de gehele dag plaats vindt, in een paar minuten versneld nagebootst. Zo kan beoordeeld worden hoe het lichaam daarop reageert.

Het hele onderzoek duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Dit is afhankelijk van het aantal testen.

Het onderzoek wordt door de meeste patiënten niet als pijnlijk ervaren. Patiënten voelen zich wel eens wat ongemakkelijk vanwege de bijzondere plek in het lichaam waar het onderzoek plaatsvindt. Dit is niet nodig, we doen het onderzoek uiteraard zo discreet mogelijk. Daarnaast hebben onze verpleegkundigen veel ervaring met dit onderzoek. Als het nodig is, kan tijdens het onderzoek een specialist worden gevraagd om mee te kijken.

​​Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u zonder speciale voorzorgsmaatregelen naar huis gaan.

Bijwerkingen

In zeldzame gevallen kan er na het onderzoek wat gevoeligheid van de endeldarm/sluitspier aanwezig zijn, maar dit verdwijnt meestal binnen 2 tot 4 uur volledig.

Uitslag

De metingen worden bekeken en beoordeeld door een medisch specialist, die de resultaten en het voorstel voor behandeling doorstuurt naar uw behandelend specialist. Uw behandelend specialist zal u nadien dan ook uitnodigen voor een gesprek waarbij de uitslag en het behandelplan besproken wordt.

Contact

Heeft u ondanks de bovenstaande uitleg nog vragen? Voor en tijdens het onderzoek is er gelegenheid om uw vragen te beantwoorden. Dringende vragen vóór het onderzoek kunnen per mail gesteld worden.

Heeft deze informatie je geholpen?