Peg-katheter

Als uw kind langere tijd sondevoeding nodig heeft, kan hij of zij een PEG-katheter krijgen. Dit is een sonde die rechtstreeks door de buikwand in de maag wordt ingebracht.

Wanneer een peg-katheter?

Het voordeel van een PEG-katheter is dat uw kind geen sonde in de neus hoeft en dat er niet steeds opnieuw een katheter ingebracht moet worden. De PEG-katheter kan enkele maanden blijven zitten. Na minimaal 2 maanden kan een PEG-katheter worden vervangen door een hapdop.

De PEG-katheter is een doorzichtige slang met een aansluitstuk. Het uiteinde van de katheter zit in de maag en heeft een verdikking. Met een fixatieplaatje wordt de katheter op zijn plaats gehouden. Uw kind mag met de PEG-katheter gewoon in bad, douchen en zwemmen.

Plaatsen peg-katheter

De kinderarts of kinderchirurg brengt de PEG-katheter in. Dit gebeurt onder volledige narcose. Uw kind wordt hiervoor een paar dagen opgenomen. Het plaatsen verloopt als volgt: De specialist kijkt via de slokdarm in de maag om de goede plaats te bepalen. Hij prikt van buitenaf door de buikwand de maag aan. Met een ingebrachte draad wordt de katheter via de mond en slokdarm ingebracht totdat het inwendige plaatje de maagwand tegen de voorste buikwand aantrekt. Het uitwendige fixatieplaatje wordt vastgemaakt zodat de katheter niet meer kan verschuiven. De specialist maakt het aansluitstuk aan de katheter vast. Meestal kunnen kinderen 4 uur na het plaatsen sondevoeding krijgen.

De diëtist overlegt met u welke voeding uw kind krijgt en hoeveel. In het ziekenhuis leert u hoe u thuis sondevoeding kunt geven. U oefent met het in elkaar zetten van de voedingsspuiten en tussenstukjes en krijgt uitleg over de voedingspomp.

Na afloop

Uw kind kan de eerste dagen een pijnlijke of gevoelige buik hebben. Ook kan er wat wondvocht of bloed lekken. Uw kind heeft tijdens de narcose een buisje in de keel gehad en kan daardoor klagen over keelpijn. De pijn gaat vanzelf over. Meer informatie Als uw kind een PEG-katheter krijgt, krijgt u een brochure met daarin uitgebreide informatie.