Button voor kind

Als uw kind langere tijd sondevoeding nodig heeft, krijgt hij of zij meestal eerst een PEG-katheter. Na een aantal maanden wordt deze vervangen door een button. Dit is een soort knoopje. Hiermee wordt de opening opengehouden die eerder in de buik van uw kind is gemaakt voor het geven van sondevoeding.

Button

De button is een kort siliconenbuisje met een ballonnetje. Dit ballonnetje wordt via de opening in de buik in de maag gebracht. Na het plaatsen wordt de ballon met kraanwater gevuld zodat hij niet uit de buik kan schieten. Aan de buitenkant van de buik krijgt uw kind een rond plaatje. Dit is een fixatieplaatje. De button is er in verschillende lengtematen. Met een slangetje met cijfers meet de arts de lengte van de button die uw kind nodig heeft. Uw kind kan met de button gewoon in bad, douchen en zwemmen.

Plaatsen

Uw kind kan alleen een button krijgen als hij of zij al een PEG-katheter heeft. Uw kind moet namelijk al een opening in de buik hebben. Voordat de arts de button plaatst, verwijdert hij eerst de PEG-katheter. Bij kinderen gebeurt het verwijderen van de PEG-katheter en plaatsen van de button onder lichte narcose. Uw kind wordt hiervoor een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis.

Na afloop

U moet de button zelf om de drie maanden verwisselen. U krijgt hier van de verpleegkundige een instructie voor. U verwisselt de button eerst een keer onder begeleiding van een verpleegkundige in het UMCG.

Meer informatie

Als bij uw kind een button wordt geplaatst, ontvangt u van het UMCG een brochure met daarin uitgebreide informatie.

Gerelateerde informatie