Oogspieroperatie bij kinderen en volwassenen

We doen een oogspieroperatie bij scheelzien. Scheelzien betekent dat ogen niet naar hetzelfde punt kijken. Dat komt door de oogspieren. Het ontstaat vaak op jonge leeftijd, maar komt ook op volwassen leeftijd voor.

Spleetlamp onderzoek binnenkant buitenkant oog
Spleetlamp onderzoek

Scheelzien bij kinderen

Scheelzien bij kinderen is vaak duidelijk te zien. Soms staan de ogen net een beetje anders. Vaak ontdekt een consultatiebureau dat er kleine verschillen zijn. Ze doen een paar onderzoeken tijdens de afspraak. En ze kijken naar de stand van de ogen. Als het nodig is verwijzen ze een kind door naar een oogarts.

Scheelzien bij volwassenen

Scheelzien bij volwassenen kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het kan zijn dat u als kind al last had van scheelzien, maar dat het is teruggekomen. Het doel van de operatie is dan om de stand van uw ogen er weer zo 'normaal' mogelijk uit te laten zien. Het is niet mogelijk om de samenwerking tussen beide ogen beter te maken.
  • Als u een schildklierafwijking heeft (ziekte van Graves) kunt u gaan scheelzien. Dit komt door een ontsteking van de oogspieren. De oogspieren zijn hierdoor stijver en strakker. Het doel van de operatie is om de strakke spieren weer losser te maken. Hierdoor ziet u niet meer dubbel als u recht vooruit kijkt.
  • De zenuwen die de oogspieren aansturen zijn beschadigd. Bijvoorbeeld door een infarct, ontsteking of tumor. Het doel van de operatie is dat u niet meer dubbel ziet als u recht vooruit kijkt.

Soms is een oogoperatie niet genoeg om het scheelzien te verhelpen. U krijgt dan nog een speciale bril om goed te kunnen zien. Dit is een prisma correctie bril.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief met daarin de datum van uw operatie. 1 a 2 dagen voor uw operatie heeft u een telefonische afspraak waarin we u laten weten hoe laat we u op de dag van de operatie verwachten.

    U heeft ook een gesprek met een verpleegkundige. U krijgt hiervoor een afspraakbrief. In de afspraakbrief staat of we u bellen of dat u hiervoor naar de polikliniek komt. Tijdens het gesprek krijgt u vragen over uw gezondheid en uitleg over de operatie. Heeft u nog vragen, dan kunt u die op dat moment stellen.

    Meestal gebeurt de operatie onder narcose. U heeft dan voor de operatie een afspraak met de anesthesioloog. Hiervoor gaat u naar de Pre Operatieve Polikliniek Anesthesiologie (POPA). Soms kan de operatie ook onder plaatselijke verdoving. We bespreken samen met u wat voor u de beste keus is.

    U mag geen make-up, gezichtscrème, nagellak en sieraden dragen op de dag van de operatie. Als u een gehoorapparaat heeft kunt u die het beste vlak voor de operatie uit uw oor halen.

    U kunt niet zelf autorijden na de operatie. Vraag van tevoren iemand die u na de operatie naar huis kan brengen.

  2. U gaat voor de operatie naar het Operatief Dagbehandelingscentrum ODBC of Triade. In de brief staat waar u moet zijn.

    Kunt u niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

  3. Tijdens de operatie verplaatsen of verkorten we de oogspieren. Dit zijn de spieren die vastzitten aan de buitenkant van de oogbol. Zo veranderen we de stand van het oog of de ogen. Als we de oogspier korter maken, halen we een stukje uit de oogspier. Als we de oogspier losser maken, verplaatsen we de oogspier.

    Voor deze operatie hoeven we niet in het oog te snijden.

  4. Na de operatie gaat u of uw kind naar de uitslaap- of nazorgruimte. Hier kunt u even bijkomen. Daarna kunt u weer naar huis. Sommige mensen of heel kleine kinderen blijven een nachtje slapen. Dit is van tevoren met u besproken.

    We geven ook uitleg over de leefregels voor de periode na de operatie.

    Het geopereerde oog is na de operatie rood, gezwollen en pijnlijk. U krijgt van ons oogdruppels en een druppelschema mee naar huis. De oogdruppels helpen om ontstekingen tegen te gaan. Binnen twee weken zijn de ogen meestal minder rood.

    Het resultaat van de operatie is pas na een aantal weken te zien. Vaak is het resultaat van de operatie voldoende. Soms is een tweede operatie nodig.

  5. U komt (met uw kind) ongeveer 1 week na de operatie terug naar polikliniek Oogheelkunde voor controle. De oogarts bespreekt dan met u of verdere controle nodig is.

Druppelschema

U krijgt oogdruppels en een druppelschema mee naar huis. Om goed en snel te genezen is het belangrijk dat u dit schema volgt. Houd er rekening mee dat u voor een langere periode, meerdere keren per dag moet druppelen. Lukt het niet om zelf te druppelen? Vraag dan van tevoren iemand om u hierbij te helpen. Bijvoorbeeld een familielid of de thuiszorg. U begint de dag na de operatie met het druppelschema.

Druppelschema na een oogspieroperatie

Bijwerkingen en risico's

Klachten die vaak voorkomen zijn:

  • Rode, gezwollen en pijnlijke ogen. Dit gaat vaak na 2 weken over.
  • Dubbelzien in de eerste dagen of weken na de operatie. Meestal verdwijnt dit vanzelf.

Wanneer bellen ?

Bel ons na de operatie als:

  • u erge pijn heeft en een paracetamol niet helpt
  • u steeds slechter, waziger of voor een deel niet meer goed ziet
  • het oog steeds roder wordt
  • u flink misselijk wordt
  • u enorme hoofdpijn krijgt

Bellen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur met  (050) 361 25 18. Bel buiten deze dagen en tijden naar het centrale nummer van het UMCG  (050) 361 61 61. Vraag naar de oogarts die dienst heeft.

U kunt ook bellen naar het verpleegkundig spreekuur, van 9.00 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 14.30 uur op het telefoonnummer (050) 361 25 03.

Leefregels

De eerste 2 weken na de operatie moet u met een paar dingen rekening houden:

  • vermijd stoffige omgevingen, een strand of zandbak
  • wrijf niet in het oog
  • ga niet zwemmen, sporten of naar de sauna
  • draag geen make up
  • u kunt beter niet autorijden en fietsen, overleg met uw oogarts wanneer dit weer kan
  • u kunt wel tv kijken, lezen of op de computer werken
  • douchen en haren wassen kan. Voorkom dat er water in het oog komt.
Video bekijken Scannen

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Oogheelkunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?