Onbegrepen achteruitgang bij ouderen: behandeling

Achteruitgang kan veel verschillende oorzaken hebben. Wanneer wij u hebben onderzocht en de oorzaak hebben gevonden, zijn er verschillende adviezen en behandelingen mogelijk. We kijken hierbij altijd naar uw situatie.

  • De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaken. Mogelijke behandelingen zijn:

    • Ondersteuning: We bekijken altijd of u meer ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld in uw thuissituatie. Als dit zo is, geven we hierover advies aan u, uw familie, en/of uw huisarts
    • Psychologische hulp: Soms blijkt dat u last heeft van eenzaamheid of somberheid. We kunnen dan doorverwijzen naar de praktijkondersteuner GGZ of psycholoog.
    • Advies om gezond oud te worden: We geven u tips om zo gezond mogelijk oud te worden. Denk aan bewegen en voeding.

Behandelteam

Het behandelteam op de polikliniek Ouderengeneeskunde bestaat uit een arts een verpleegkundige. De arts is een internist ouderengeneeskunde of geriater. Daarnaast kunnen een neuroloog, een ouderenpsychiater, een neuropsycholoog en/of fysiotherapeut betrokken zijn.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Zorg voor balans in het dagelijks leven

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om zo gezond mogelijk oud te worden.

Bewegen

Volgens de Nederlandse beweegnorm voor 55+ zou u minimaal vijf keer per week een half uur aan lichaamsbeweging moeten doen. Dat kan een sport zijn, maar ook wandelen, fietsen of tuinieren. Het is handig om uw lichaamsbeweging te combineren met dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen of op bezoek gaan. Ook kunt u zich aansluiten bij een organisatie bij u in de buurt (denk aan Stichting Welzijn Ouderen) die sportactiviteiten aanbiedt.

Voldoende eiwitten

Om spiermassa te behouden, is voldoende eten belangrijk. Met name ook het eten van eiwitten. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor de spieren. Als richtlijn hebben ouderen 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig.

Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten zijn onder andere dierlijke producten( zoals vlees, vis, eieren en zuivel) en plantaardige producten (zoals granen, noten, zaden en peulvruchten).

Verminderen van botontkalking

Op oudere leeftijd neemt de botmassa af. Uw botten worden daardoor minder sterk. De kans om een bot te breken bij een val neemt dan toe.

Om botontkalking te verminderden kunt u de volgende maatregelen nemen:

  • voldoende beweging
  • eet en drink calcium houdende producten zoals melk, kaas en yoghurt. Bij gebruik van 4 producten per dag krijgt u voldoende calcium binnen
  • zorg voor voldoende vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium op te nemen uit de darmen. Regelmatig in het zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D. De gezondheidsraad adviseert daarnaast om extra vitamine D te gebruiken aan:
  • vrouwen tussen de 50 en 70 jaar: 10 microgram per dag
  • mannen en vrouwen boven de 70 jaar: 20 microgram per dag

op de website veiligheid.nl leest u de 9 belangrijkste tips om op de been te blijven.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek ouderengeneeskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 08.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.