Nierkanker

Nierkanker is een ernstige ziekte die in het begin bijna nooit klachten geeft. De ziekte wordt meestal toevallig ontdekt.

Wat is nierkanker?

Als cellen in het weefsel van een nier ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan. Zo’n tumor noemen we nierkanker. Meestal zit de tumor in de wand van de nierbuisjes. De nierbuisjes halen water, zout en andere belangrijke stoffen uit de ‘voorurine’ en zorgen ervoor dat deze in het bloed komen. Deze vorm van nierkanker heet niercelkanker of niercelcarcinoom.

Soorten nierkanker

Er zijn verschillende soorten niercelkanker. Heldercellig niercelcarcinoom komt het meest voor. Heel zeldzame soorten zijn het papillair niercelcarcinoom en chromofoob niercelcarcinoom.

Hoe vaak komt het voor?

Elk jaar krijgen ongeveer 2.600 mensen in Nederland te horen dat ze nierkanker hebben. Ongeveer 90% van hen heeft niercelkanker. De ziekte komt vooral voor bij mensen tussen de 60 en 80 jaar, en veel vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Klachten en symptomen

Nierkanker geeft in het begin bijna nooit klachten en wordt meestal toevallig ontdekt. Het is verstandig te letten op:

  • bloed in de urine
  • pijn in de zij of in de onderrug
  • ’s nachts zweten
  • lusteloosheid, onverklaarbaar en voor lange tijd moe zijn
  • weinig zin in eten hebben, afvallen zonder duidelijke reden

Ga bij deze klachten altijd voor de zekerheid naar uw (huis)arts.

Oorzaken

De oorzaak van nierkanker is vaak onduidelijk. Wel is bekend dat bepaalde zaken de kans erop kunnen vergroten:

  • roken
  • overgewicht
  • erfelijke ziektes, zoals de ziekte van Von Hippel-Lindau, het Lynch-syndroom, het Birt-Hogg-Dubé-syndroom en hereditaire leiomyomatosis

Erfelijke ziektes en nierkanker

Heeft u een erfelijke ziekte die ervoor zorgt dat u een grotere kans op nierkanker heeft? Dan is het verstandig om uw nieren te laten onderzoeken om te kijken of er afwijkingen zijn of niet. Hoe vaak deze controles nodig zijn, hoort u van uw arts.

Levensverwachting

Het is moeilijk om iets algemeens te zeggen over of iemand met kanker beter kan worden. Of hoelang iemand nog leeft als beter worden niet meer kan. Dat hangt namelijk heel erg af van bijvoorbeeld welke soort kanker iemand heeft en of er uitzaaiingen zijn. Een arts kan hier wel meer over vertellen.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.