Neuspoliep(en) verwijderen

U heeft in overleg met uw KNO-arts besloten een of meerdere poliepen uit uw neus te laten verwijderen. Poliepen zijn uitstulpingen van het slijmvlies. Ze lijken op kleine, platte, glazige ‘druiven’.

De neuspoliepen verstoppen uw neus, waardoor u moeite heeft met ademhalen door uw neus. Het doel van de operatie is uw neus weer vrij te maken. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving of narcose op het Operatieve Dagbehandelingscentrum.

Voorbereiding thuis

U mag minimaal twee weken voor de operatie geen bloedverdunnende medicijnen (ascal of aspirine) meer gebruiken. Dit gebeurt in overleg met uw arts. U mag wel paracetamol gebruiken, zowel voor als na de operatie.

Operatie onder plaatselijke verdoving

Als u wordt geopereerd onder plaatselijke verdoving:

  • hoeft u niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u wel mag eten en drinken voor de operatie. U kunt het beste een (lichte) maaltijd eten.
  • is het verstandig vervoer naar huis te regelen. U kunt wat versuft zijn door de verdoving.

Uw neus wordt een half uur voor de operatie verdoofd met watten met een verdovende en neusverruimende vloeistof. Als de plaatselijke verdoving niet voldoende werkt, kunt u aanvullende medicatie krijgen.

De operatie wordt liggend uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt uw bloeddruk gecontroleerd met een band om uw arm. De operatie duurt 30-60 minuten, afhankelijk van het aantal poliepen en de grootte ervan.

Na afloop van de operatie gaat u naar de verblijfsruimte. U blijft hier ongeveer twee uur ter observatie.

Operatie onder narcose

Als u wordt geopereerd onder narcose:

  • moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de ingreep niets meer mag eten, drinken en roken;
  • regel dan vervoer naar huis. U mag na de ingreep niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

U krijgt een infuus in uw arm. Via het infuus krijgt u de narcosemiddelen en soms ook extra vocht.

De operatie wordt liggend uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt uw bloeddruk gecontroleerd met een band om uw arm. De operatieduur wordt bepaald door het aantal poliepen en de grootte ervan. Het kan variëren van dertig tot zestig minuten.

Na afloop van de operatie onder narcose gaat u kort naar de recovery, de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent gaat u naar de verblijfsruimte. Hier blijft u ongeveer twee uur ter observatie.

Na de operatie

Een uur na de ingreep mag u weer eten en drinken. Na ongeveer twee uur beoordeelt de KNO-arts of naar huis kunt.

De wondjes in uw neus kunnen nabloeden. Dit is normaal. Bent u ouder dan vijftig, dan is het risico van nabloeden groter. Daarom wordt voor de zekerheid een bed voor u gereserveerd op de verpleegafdeling.

In overleg met uw arts start u weer met de bloedverdunners. Dit is meestal de dag na de operatie.

Uitslag

De verwijderde poliepen worden opgestuurd en onderzocht op eventuele kwaadaardige cellen. Uw arts stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts of vertelt u de uitslag bij uw volgende polikliniekbezoek.

Meer informatie

Heeft u vragen of problemen? Bel dan tijdens kantooruren naar KNO-heelkunde op het telefoonnummer hieronder. Buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer: (050) 361 61 61. Vraag naar de dienstdoende KNO-arts.