Neusendoscopie

Een neusendoscopie is een onderzoek van de binnenkant van de neus en neusbijholten. Dit onderzoek doen we om de oorzaak van uw klachten te vinden of als onderdeel van uw nabehandeling.

Bij dit onderzoek bekijken we met een endoscoop de binnenkant van uw neus. Een endoscoop is een lange dunne slang met een lens die via uw neus wordt ingebracht. Een neusendoscopie geeft een heel precies beeld van de bouw van de neus, en van de mogelijkheden voor beluchting en slijmafvoer van uw neusbijholten. De neusbijholten zijn ruimten in het hoofd, boven en naast de neus.

Het onderzoek stap voor stap

  1. Voor uw onderzoek hoort u hoe het onderzoek zal verlopen. Het onderzoek kan een een paar minuten tot ongeveer 20 minuten duren. Hoe lang het duurt, hangt af van uw klachten. Als de neusendoscopie onderdeel is van uw behandeling na een neusoperatie, kan het onderzoek langer dan 20 minuten duren.

    Voor voldoende bewegingsruimte voor de endoscoop moet het slijmvlies in uw neus krimpen. Ook moeten de zenuwtakjes in uw neus worden verdoofd. Dit gebeurt met een spray en watjes waarin 2 stoffen zitten: één stof laat uw slijmvlies slinken en de andere stof verdooft. Soms moeten we extra handelingen doen. Uw neus wordt dan extra verdoofd.

    Na het verwijderen van de neuswatjes onderzoekt de KNO-arts uw neus met de endoscoop.

  2. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. De arts brengt de endoscoop in via 1 van de neusgaten. U kijgt ook een dun buisje in uw neus, waarmee we slijm uit uw neus zuigen. U kunt rustig via uw neus en mond ademen. Tijdens het onderzoek voelt u nog wel wat in uw neus, maar dit doet geen pijn.

  3. Na het onderzoek kunt u meestal direct weer naar huis. Uw keel kan nog licht verdoofd of gezwollen aanvoelen. Dit komt door de verdovingsvloeistof die in uw keel is gelekt. U mag weer eten en drinken als de verdoving is uitgewerkt. Dit is meestal na 1 uur.

    Na de neusendoscopie kan er wat bloederig slijm of bloed uit uw neus komen. Ook kunnen er tot 24 uur na de ingreep bij het snuiten bloederige stukjes slijm uit uw neus komen. De arts vertelt u na het onderzoek of het beter is dat u uw neus een bepaalde periode niet snuit.

    Wanneer bellen?

    Bel naar de afdeling KNO als u langer dan 1-2 dagen last heeft van:

    • steeds meer pijn in uw neus
    • koorts, hoger dan 38,5 °C
    • een bloedneus die niet overgaat. Een beetje bloed bij het snuiten is niet erg.

    Bellen kan van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur op het telefoonnummer (050) 361 27 00. Bel op andere dagen of tijden het algemene nummer (050) 361 61 61 en vraag naar de KNO-arts die dienst heeft.

  4. U krijgt de uitslag van het onderzoek van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd tijdens uw volgende polikliniekbezoek. Als u opgenomen bent in het UMCG, hoort u de uitslag van de zaalarts.

Heeft u nog vragen?

U kunt naar polikliniek KNO bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.