Het verband tussen psychosociale factoren en knieblessures bij vrouwelijke voetballers

We weten dat er een verband is tussen psychosociale factoren zoals dagelijkse problemen en positieve ervaringen en stress en herstel en het krijgen van blessures. Met dit onderzoek willen we het verband tussen psychosociale factoren en het krijgen van een voorste kruisband blessure (VKB) ook beter leren begrijpen en zo de kans op het krijgen van een blessure aan de voorste kruisband verkleinen.

voetbal vrouwen clipboard
 

Wat onderzoeken we?

De populariteit van meisjesvoetbal is gestegen, maar ook het aantal voorste kruisbandblessures (VKB). We kunnen met de uitkomsten van het onderzoek betere adviezen geven over het voorkomen van deze vervelende blessure.

Wie kan meedoen?

Ben je een voetbalspeelster tussen de 12 en 21 jaar? En voetbal je bij een club? Dan kun je meedoen aan dit onderzoek. Je krijgt via de KNVB een uitnodiging. Heb je (nog) geen uitnodiging gekregen? Hier kan je je zelf aanmelden:

Aanmelden

Je kunt niet meedoen als je:

  • nu of kort geleden een blessure aan de voorste kruisband hebt (gehad)
  • een andere, ernstige knie- of sportblessure hebt
  • een ziekte hebt waardoor je niet kunt sporten of trainen

Hoe verloopt het onderzoek?

De wekelijkse online vragenlijst is een korte vragenlijst. Invullen duurt maximaal 1,5 minuten. In de vragenlijst staan 10 vragen over leuke dingen van de voorgaande week en 10 vragen over minder leuke dingen van de voorgaande week. We stellen ook nog wat vragen over stress en herstel. De meisjes krijgen de vragen elke week via hun telefoon. Zij vullen dit zelf in op maandag of dinsdag voor hun eerste training van de week. Ze doen dit dan vanaf inschrijving/deelname aan het onderzoek tot het einde van het seizoen of... helaas tot het krijgen van een voorste kruisband letsel.

We gaan de antwoorden van de meiden die geen voorste kruisband letsel krijgen, vergelijken met de antwoorden van de meiden die wel een voorste kruisband letsel krijgen. Dit geeft inzicht geven in welke psychosociale factoren een rol spelen voorafgaand aan het oplopen van dit letsel.

Wat krijg ik er voor?

Er worden 50 KNVB t-shirts verloot onder de deelnemers. De 3 beste teams krijgen tickets voor een wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal.

Samenwerking

Voor dit onderzoek werken we samen met de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) en de UEFA.

Logo KNVB
 
Logo UEFA
 

Contact

Wil je meer informatie over dit onderzoek? Of wil je meedoen? Stuur dan een mail naar Anne Benjaminse, assistant professor sport science en projectleider.