VALIDITHI studie - TransplantLines

Voeding is erg belangrijk als het gaat om de gezondheid. Voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen, zoals bij een chronische nierziekte, is er zelfs extra aandacht voor de voeding nodig.

 • Wij doen veel onderzoek naar voeding bij niertransplantatiepatiënten. Om goed onderzoek te kunnen doen naar voeding is het belangrijk om de voedingsinname zo nauwkeurig en objectief mogelijk te bepalen. Voedingsonderzoek is op dit moment veelal afhankelijk van voedingsvragenlijsten en voedingsdagboekjes. Wij doen onderzoek naar een nieuwe methode om de huidige methoden te vergemakkelijk of te vervangen. Deze nieuwe methode maakt gebruik van een app op uw telefoon. Met deze app maakt u foto’s van uw maaltijden. Om te bepalen of de app goed registreert hoeveel er gegeten is, vergelijken wij dit met gegevens uit een 24-hour Dietary Recall en de urine.

  Dit onderzoek bestaat uit twee delen, in het eerste deel wordt bepaald of de app goed werkt en de voeding nauwkeurig registreert. In het tweede deel wordt de app in de praktijk getest waarbij een diëtist aan de hand van de voedingsinname voedingsadviezen geeft.

 • U kunt meedoen als u:

  • meedoet aan het TransplantLines onderzoek en een jaar of langer geleden getransplanteerd bent of als u orgaandonor bent en langer dan een jaar geleden gedoneerd hebt
  • 18 jaar of ouder bent
  • een smartphone heeft
  • Nederlandse taal spreekt en verstaat
 • Dit onderzoek bestaat uit twee fasen. U kunt er voor kiezen om aan één van de fasen van het onderzoek deel te nemen, maar u mag ook aan beide fasen deelnemen. In beide fasen krijgt u indien u meedoet aan het onderzoek een handleiding opgestuurd waarin wordt uitgelegd hoe u de app moet installeren en gebruiken. Indien gewenst kan een onderzoeker/diëtist u telefonisch begeleiden bij het installeren van de app. Daarnaast wordt er een bokaal opgestuurd waarin u 24-uurs urine kunt verzamelen.

  Eerste fase

  Tijdens de eerste fase van het onderzoek is het de bedoeling dat u de app drie achtereenvolgende dagen gebruikt. De laatste dag waarop u de app gebruikt is de dag vóórdat u naar de poli komt. Op die dag gaat u ook 24-uurs urine verzamelen. Het is de bedoeling dat u gedurende 3 dagen alles wat u eet en drinkt op de foto zet en registreert in de app. Nadat u de app hebt gebruikt en 24-uurs urine hebt verzameld, komt u naar het UMCG voor een poliklinische afspraak. U heeft hier een afspraak met een onderzoeker/diëtist. De diëtist zal een 24-hour Dietary Recall bij u afnemen, waarbij uw voeding van de dag daarvoor wordt doorgenomen. Deze resultaten kunnen vergeleken worden met de resultaten uit de app. Daarnaast worden er een aantal korte metingen en testjes gedaan. Zo worden uw lengte en gewicht gemeten, wordt uw handknijpkracht getest en wordt uw lichaamssamenstelling gemeten.

  Tweede fase

  Tijdens de tweede fase van het onderzoek zult u de app gedurende 6 weken gebruiken. U wordt tijdens deze 6 weken begeleid door een diëtist. Het eerste en het laatste gesprek met de diëtist zullen plaatsvinden op de polikliniek van het UMCG, de tussenliggende gesprekken zullen telefonisch zijn. Ook tijdens de tweede fase worden er verschillende korte metingen en testjes gedaan.

 • De eerste fase van het onderzoek liep tot en met begin 2020. De tweede fase van het onderzoek is in januari 2020 gestart en loopt tot juni 2020.

 • Voor deelname aan dit onderzoek is geen vergoeding. Eventuele reiskosten kunt u uiteraard wel declareren. Voor de auto is dit 19 cent per kilometer, en voor het openbaar vervoer en taxi de kosten die u heeft gehad.

  Dit onderzoek wordt ondersteund door EIT Health.

Aanmelden en meer weten

De onderzoekers benaderen zelf deelnemers, omdat we de afspraken proberen te koppelen aan een bestaande afspraak voor het TransplantLines onderzoek, maar mocht u geïnteresseerd zijn of graag mee willen doen neem dan contact via onderstaande contactgegevens.