HOPES Studie

​​Mensen die overgaan tot een poging tot zelfdoding doen dit mogelijk omdat ze anders omgaan met emoties dan mensen die niet nadenken over zelfdoding. Om dit te begrijpen willen wij meer te weten komen over de onderliggende biologische mechanismen.

Wat onderzoeken we?

Wij denken dat een aantal processen een rol spelen bij gedachten over zelfdoding. In de HOPES-studie zijn wij geïnteresseerd in het verwerken (reguleren) van emoties, positieve toekomstige gebeurtenissen voor te kunnen stellen en het herkennen van emoties bij anderen. Wij willen nagaan wat er in de hersenen gebeurt tijdens deze processen bij mensen die kort geleden een poging tot zelfdoding hebben gedaan.

Wie kan meedoen?

Voor dit onderzoek zoeken wij daarom mensen die kort geleden (niet langer dan zes maanden voor het éérste bezoek) een poging tot zelfdoding hebben gedaan,
Het onderzoek bestaat uit twee meetmomenten, met een jaar tijd ertussen. Het eerste meetmoment bestaat uit twee en het tweede meetmoment uit één bezoek/en aan het Cognitive Neuroscience Center.
Tijdens de bezoeken nemen we interviews, vragenlijsten en twee neuropsychologische tests af, en zal de deelnemer een MRI scan krijgen.

Voor uw deelname krijgt u een vergoeding van 30 euro (per meting). Op de pagina van de HOPES studie staat meer informatie over het onderzoek.

Contact

Voor vragen over deze studie kunt u terecht bij dr. Marie-Jose van Tol of Justine Dickhoff.