Gaps: kwaliteit van herstel na operatie en narcose

We onderzoeken de kwaliteit van herstel na operatie en narcose

Groningen Anaesthesia Patient Satisfaction (GAPS) project

Na een operatie moeten alle patiënten herstellen. Het herstel hangt af van de operatie, maar ook van de anesthesietechniek (narcose) en de zorg rondom de anesthesie. Die zorg is meer dan alleen narcose toedienen. Het gaat bijvoorbeeld ook over pijnbestrijding en het voorkomen van misselijkheid na de operatie en narcose. Het doel van het GAPS-project is de kwaliteit van het herstel na een operatie en narcose meetbaar te maken. Met die informatie verwachten we de zorg na een operatie verder te kunnen verbeteren. 

Opzet onderzoek 

In het buitenland worden vragenlijsten voor patiënten gebruikt om de kwaliteit van hun herstel te meten. De meeste patiënten kunnen deze vragenlijsten de dag na de operatie zelf invullen. Zo vertelt de patiënt zelf hoe goed zijn of haar herstel na de operatie en narcose is. 

In Nederland bestaan dit soort vragenlijsten nog niet. Daarom zijn we begonnen met het vertalen van een goede buitenlandse vragenlijst: de ‘Quality of Recovery 15 score’. We zijn nu bezig met de eerste stap van ons project: het testen van de vertaling. Door hem te testen kunnen we zien of onze vertaling goed werkt bij Nederlandse patiënten. Dat proces heet valideren. Als de vragenlijst gevalideerd is, hebben we ook in Nederland een instrument om de kwaliteit van het herstel na een operatie te meten. Dat meten gaan we in het vervolg van het GAPS-project doen.

Meed​oen?

We zoeken patiënten voor wie een operatie onder narcose en een opname in het UMCG gepland is. Als u geschikt lijkt, nemen we ongeveer 2 weken voor de geplande operatie datum contact met u op. 

U kunt zichzelf ook aanmelden als u graag mee wilt doen. Gebruik hiervoor het onderstaande contactformulier. U hoort daarna zo snel mogelijk of u mee kunt doen aan het onderzoek.

Als u meedoet, vragen we u de dag voor en de dag na de operatie een vragenlijst in te vullen. Sommige deelnemers vragen we daarnaast nog een extra vragenlijst in te vullen. Als u meedoet, dan kost dat u tussen de 4 en 10 minuten per keer. We verwachten dat deelname u in totaal tussen de 20 en 30 minuten van uw tijd kost.

Onderzoeksteam

Deze mensen werken mee aan het GAPS project:

  • drs. J.C.N. de Vlieger (hoofdonderzoeker), anesthesioloog in opleiding
  • drs. J.F. Lockyer, arts-assistent Intensive Care
  • dr. P. Meyer, anesthesioloog
  • prof. dr. J.K.G. Wietasch, anesthesioloog
  • dr. J.F. Fleer, klinisch psycholoog
  • prof. dr. R. Sanderman, klinisch psycholoog
  • drs. W.H. Luiting, anesthesioloog in opleiding​