Medicatiemeting via vingerprik

Met de medicatiemeting via vingerprik kunt u zelf thuis bloed prikken. Het bloed kunt u via de post opsturen. Het onderzoeken dit in het laboratorium. Het heet ook wel 'dried blood spot' (DBS).

Met de 'dried blood spot' (DBS) kunt u zelf thuis bloed prikken. U krijgt daarvoor een setje met prikmateriaal en van uw arts. Hierin zit ook een stappenplan. We gebruiken het bloed daarna om te bepalen hoeveel medicijn u in het bloed heeft. Veel transplantatiepatiënten maken gebruik van deze methode. Voor hen is het meten van de bloedspiegel van de medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken belangrijk.

Een voordeel van de 'dried blood spot' is dat het minder pijnlijk is dan bloed prikken via een ader. U hoeft ook niet meer naar het ziekenhuis te komen om bloed te prikken.

Prikken en opsturen

Prik uzelf in de vinger. Laat ten minste 2 druppels bloed op het filterpapier van de 'blood spot' kaart vallen. Laat de kaart drogen. Stuur daarna de 'blood spot' kaart naar het Laboratorium Klinische Farmacie en Farmacologie. In het setje zit een envelop met adres.

Bekijk de video over hoe u bloed prikt met de vingerprik.

Video bekijken Scannen
Video bekijken Scannen

Uitslag

Het resultaat van de analyse van de bloedspots zijn bij uw volgende bezoek of telefonische afspraak bij de specialist bekend.

Een goede bloedspot

Een goede bloedspot is rond, vult minimaal de hele cirkel op de kaart en raakt geen andere druppels aan. Als het bloed niet goed op de kaart wordt gedruppeld, dan kunnen we het bloed niet goed onderzoeken.

Controleer online met de Vingerprik foto app of de bloedspot goed op de kaart zit. Maak een foto van uw bloedspotkaartje en upload deze in de foto app. De foto app geeft aan of de bloedspot goed is.

Heeft u nog vragen?

U kunt de afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.